21:44, čet, 25. Apr

Občina Miklavž na Dravskem polju poskrbela za boljši socialni status dijakov in študentov





Dijaki in študenti Miklavža na Dravskem polju, ki so že dobili odobritev državne štipendije, pa ta znaša manj, kot bi znašala občinska štipendija, bodo lahko zaprosili Občino Miklavž na Dravskem polju za prejemanje “razlike” med štipendijama. O tem bodo tudi pravočasno obveščeni.

Na včerajšnji seji občinskega sveta Občine Miklavž na Dravskem polju so občinski svetniki namreč izglasovali Predlog Pravilnika o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o štipendiranju v Občini Miklavž na Dravskem polju, po katerem bo občina pristopila naproti tistim dijakom in študentom Miklavža na Dravskem polju, ki so zaradi svojega socialnega položaja zaprosili za občinsko in državno štipendijo, pa po starem pravilniku dobivajo, ker se šteje vse prihodke, tudi državno štipendijo, manjšo od občinske. Po novem predlogu bo občina doplačala razliko v korist dijaka oziroma študenta in s tem izboljšala položaj tega. To pa se ne bo zgodilo samodejno oziroma avtomatsko, ampak bodo morali dijaki in študenti oddati vlogo. Bodo pa dijaki in študenti o tem posebej obveščeni, objavljeno bo tako na občinski spletni strani kot v medijih.

Višja svetovalka za družbene dejavnosti v Občinski upravi Občine Miklavž na Dravskem polju Suzana Gomolj je razložila: “Naša štipendija za npr. dijaka znaša 60 evrov, za študenta pa 110 evrov. Če pa prejme državno štipendijo, torej če je posamezni dijak ali študent uvrščen v četrti ali peti dohodkovni razred, potem je pa nižje uvrščen, čeprav je njegov socialni položaj nižji. Tako da gre za nek socialni korektiv, kjer bomo izenačili, da bo tisti, ki je nekako v enakem socialnem položaju, ki ga sicer ni mogoče izenačiti, ker imamo različne pogoje, dobil tako štipendijo, kot bi jo dobil, če bi kandidiral samo za občinsko štipendijo.” Njena izjava je v posnetku:

Župan Občine Miklavž na Dravskem polju Egon Repnik dodatno razlaga: “Bistveno pri tej spremembi je to, da tisti štipendisti, ki so že dobili pozitivno odločbo države Republike Slovenije za republiško štipendijo in bi ta štipendija znašala manj kot občinska štipendija, ki znaša 60 evrov, bi lahko dobili razliko do teh 60 evrov, kar pomeni, da jim ne bi bilo potrebno, da se odpovejo tej štipendiji, ampak da Občina enostavno njihovo štipendijo, že odobreno, doplača do višine naše štipendije. In smatramo, da bi to bilo prav in pošteno do štipendistov, da dobijo takšno štipendijo, kot jo imamo mi.” Zatrdil je tudi, da bodo sredstva za te štipendije zagotovo zagotovljena v proračunu. Njegova izjava:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.