22:36, tor, 16. Apr

Obeležujemo dan boja proti AIDS-u





Danes, 1. decembra, obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu, ki ga simbolizira rdeča pentlja. Številne organizacije osveščajo o varni spolnosti in pravočasnemu odkrivanju virusa. Ključni dejavnik zaščite pa ostaja lastna odgovornost in redna uporaba kondomov.

Zgodnejše odkrivanje in zdravljenje lahko pomembno vplivata na boljše izide zdravljenja ter omejujeta prenos okužbe naprej. Mariborski infektologi bodo prispevali k ozaveščenosti prebivalstva o okužbah z virusom HIV ter z virusoma hepatitisa B in C z brezplačnim in anonimnim testiranjem na omenjene okužbe v avli kirurške stolpnice od 10. do 13. ure, so sporočili z Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.
Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so letos v Sloveniji prepoznali nižje število novih diagnoz okužbe z virusom HIV v primerjavi z lanskim letom. Do vključno 22. novembra je bilo na NIJZ prijavljenih 33 primerov novih diagnoz. Od tega jih je bilo 23 med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, kar je najmanj v zadnjih desetih letih. Kot ugotavljajo na NIJZ, je padec števila novih diagnoz predvidoma posledica uspehov kombinirane preventive, predvsem sprememb glede dostopnosti testiranja in kulture testiranja ter takojšnjega zdravljenja oseb, pri katerih odkrijejo okužbo.

Foto: DSM
Foto: DSM

Pravočasno testiranje je ključno za znižanje tveganja za zgodnejši razvoj aidsa in smrti
V Sloveniji so na voljo številne možnosti testiranja. Najenostavnejše je zaupno testiranje pri izbranem zdravniku, ki za pacienta in zdravnika ne pomeni dodatnih stroškov, a se ga kljub temu (tako bolniki kot zdravniki) ne poslužujejo (dovolj) pogosto, četudi je to najenostavnejši način testiranja, ki bi lahko obenem tudi pomembno vplival na normalizacijo in destigmatizacijo testiranja na HIV, so zapisali v nacionalni komisiji za aids na ministrstvu za zdravje. Okužbo s HIV pa še vedno spremljata stigma in diskriminacija, čeprav je slednja zakonsko prepovedana, ne samo etično sporna. Zaradi takšnih odzivov pa se izgubljajo priložnosti za uspešno zdravljenje, saj se ljudje bojijo testirati, obenem pa lahko ima to izjemno negativne socialne in psihološke posledice na življenja oseb, ki živijo s tem virusom, poudarjajo nevladne organizacije.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.