01:33, sob, 6. Jul

Obetajo se novosti za voznike začetnike in za starostnike. Ne bodo preveč veseli …





V Evropskem parlamentu so vse bližje odločitvam, s katerimi se bodo spremenili pogoji za voznike začetnike, nekaj sprememb pa bo tudi za starostnike.

Tako se obetajo spremembe, ki bodo prinesle omejitve voznikom, hkrati pa tudi stroške. Komisija za promet in turizem se med drugim namreč ukvarja z revizijo stare ureditve vozniških dovoljenj.  Portal Žurnal poroča, da gre zaenkrat za osnutek, tako da spremembe še niso tako daleč, da bi bile potrjene. Če pa bodo, bodo veljale v vseh državah članicah EU.

Več omejitev za mlade voznike

Omejitve hitrosti bi postale skladne s starostnimi skupinami. Vozniki začetniki bi tako lahko vozili do 90 km na uro, kar pa nekateri pravijo, da ni najboljša rešitev, ker npr. ne bi mogli na avtocesti niti prehitevati tovornjakov, ki vozijo po omejitvah do 90 km na uro. Mladi vozniki bi sicer morali po določeni starosti še enkrat opravljati vozniški izpit.  Prav tako bi bili omejeni pri nočnih vožnjah, saj obstaja predlog, da bi jim prepovedali vožnjo med polnočjo in šesto uro zjutraj.

Starostniki večkrat na podaljšanje vozniških dovoljenje

Starostniki bi morali na nekaj let obnavljati svoje znanje in pokazati svoje sposobnosti na medicinskih in psiholoških pregledih. Tako bi po 60. rojstnem dnevu imeli sprva dovoljenje za sedem let, pišejo na portalu Žurnal, nato pa bi jim na vsakih nekaj let po opravljenih pregledih vozniško dovoljenje podaljševali. Seveda bi vsak pregled in vsako podaljševanje tudi morali plačati.

Vir: Pixabay.com

Dodatno dovoljenje za težja vozila

Običajno vozniško dovoljenje B-kategorije bi po novem predlogu veljalo za vožnjo z vozilom največje dovoljene mase 1.800 kilogramov, ne pa kot doslej do 3.500 kilogramov. Če bi kdo hotel voziti težja vozila, bi moral pridobiti dodatno B+ kategorijo.  Omejitev naj bi bila v skladu s težnjami, da bi mlajši od 21 let imeli prepoved vožnje teh vozil.

Predlog oziroma osnutek nove zakonodaje predvideva še več sprememb, ob tem pa so že burne razprave med zagovornike te ali druge smeri. Več o tem lahko preberete TUKAJ.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.