07:31, čet, 2. Maj

Obstrukcija seje v Rušah: Med razlogi navedli kršitev statuta občine in kršitve poslovnika





Danes, 22. februarja 2024, bi se morala v občini Ruše odviti 1. izredna seja občine Ruše. A do tega ni prišlo, saj se je devet svetnikov odločilo, da sejo obstruira. Seja delovnega telesa je sklepčna le, če se je udeleži več kot polovica članov.

Za obstrukcijo so se odločili v svetniški skupini Gibanje Svoboda Ruše, ZA Združena akcija in 2×2.

Kot so navedli v Gibanju Svoboda so razlogi za obstrukcijo različni, med drugim nezakonito grobo poseganje v delo in delovanje KMVVI, neobravnavanje in neobjave končnega poročila NO, prav tako niso bila predočena zahtevana gradiva glede migracij, menijo pa tudi da županja ne upošteva predlaganih sklepov glede migracij. Člana sta sicer predlagala sklic redne seje in županjo pozvala, da začne bolje komunicirati s svetniki ter preneha z blatenjem članov.

V ZA Združeni akciji so dodali, da je nujno, da se predlagane točke obravnavajo v skladu s predpisi po rednem demokratičnem procesu odločanja, s sklicem odborov in na redni seji z vključeno širšo javnostjo. Ponovno so opozorili, da je po Statutu Občine Ruše, Nadzorni odbor neodvisni organ, prav tako Občinski svet in je nedopustno, da županja piše poročila o delu Nadzornega odbora in predlaga sklepe s katerimi želi legitimirati svoje nezakonito početje in odgovornost prevaliti na svetnike, ki bi takšne sklepe potrdili.

V 2×2 – neodvisna lista pa so med drugim dejali, da je bilo zapanje občinskega sveta izigrano. Županji so predlagali, da končno objavi končno poročilo nadzornega odbora, da lahko pridejo resnici do dna.

Nekateri svetniki, ki danes seje niso obstruirali, so dejali, da predlagajo, da se svetniki sestanejo, stopijo skupaj in nadaljujejo z delom. Drugi predlog pa je bil sam odstop svetnikov, saj bi se tako, kot je pojasnil Ladislav Pepelnik, na novo premešale karte.

Darko Knez in Barbara Jert se s predlogom odstopa ne strinjata, vsekakor pa si želita komunikacije in konkretnih pogovorov.

To je danes povedala tudi županja Urška Repolusk, ki je bila sicer nad obstrukcijo razočarana, kot kaže pa je vseeno uvidla, da bo potrebno več sodelovanja s svetniki, saj je dejala, da bi bilo najbolj smiselno, da se sestanejo in vsi naredijo naredijo korak nazaj.

Kaj je bilo na dnevem redu?

Med drugim bi moral biti na dnevnem redu odlok o proračunu – prva obravnana, prav tako pa informacija v zvezi z nastanitvijo oseb iz Ukrajine, ki imajo v Sloveniji priznano začasno zaščito ter tema, ki je v Rušah dvignila največ prahu, gre za stanovanje v lasti županje, na dnevnem redu je namreč bilo tudi poročilo o delo Nadzornega odbora.

Več sledi.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.