12:28, pet, 19. Apr

Od danes naprej morajo imeti vozila zimske pnevmatike





Danes je 15. november. Od danes velja, da morajo biti vozila v skladu z zakonodajo opremljena z zimsko opremo.

AMZS je tudi letos pripravil nabor nasvetov in priporočil, kako naj se vozniki pripravijo na zahtevnejše vozne razmere, med drugim tudi s testom zimskih pnevmatik, pri katerem so preizkusili 34 zimskih pnevmatik dimenzij 195/65 R15 in 225/50 R17). Poudarjajo, da je pomembno, da vozniki vedo:
– kaj pomenijo oznake na pnevmatiki,
– kakšen je pravilen tlak v pnevmatikah in kako pogosto ga je treba preverjati,
– kaj pri pnevmatikah pomeni formula 4 x 4 x 4 in kakšna naj bo globina profila pnevmatik,
– zakaj so čista avtomobilska stekla in avto, očiščen snega in ledu, tako pomembni,
– kakšno nevarnost predstavlja odpadlo listje pod vetrobranskim steklom,
– kako preveriti stanje akumulatorja,
– kakšna je priporočljiva dodatna zimska oprema in
– kako voziti v zimskih razmerah.

Ni treba čakati na sneg in poledico, zaradi vse krajših dnevov in slabše vidljivosti je treba biti bolj pazljiv in pozoren že zdaj, prav tako pa vozila in vožnjo prilagoditi cestnim razmeram. Jeseni in pozimi so namreč te mokre, spolzke. Na cestišču je velikokrat tudi listje, pozimi pa tudi posipni material, ki preprečuje zdrse.

Tekočina za stekla mora biti zimska

Za čim bolj varne zimske kilometre je treba letno tekočino za stekla zamenjati z zimsko, še preden se temperature spustijo pod ničlo. Poskrbeti je treba za brezhibno delovanje vseh svetlobnih teles na avtomobilu ter pred vožnjo temeljito očistiti vse steklene površine na avtu. Preveriti je treba stanje metlic brisalcev ter po potrebi poskrbeti za menjavo žarnic. Strokovnjaki naj pregledajo hladilno tekočino ter stanje akumulatorja in ogrevalnega sistema, so zapisali na AMZS.

Pnevmatike morajo biti zimske in kakovostne ter neobrabljene

Izbira kakovostne zimske pnevmatike je za varno vožnjo ključnega pomena. Voznikom so pri izbiri v pomoč AMZS testi pnevmatik. Letos je AMZS v sodelovanju s partnerji testiral 6 zimskih pnevmatik dimenzije 205/55 R 16 in 13 zimskih pnevmatik dimenzije 235/55 R 17. Rezultati so bili znova zelo raznoliki – nekaj preskušenih pnevmatik je dobilo oceno zelo dobro oziroma zelo priporočljivo, večina pa je dobila oceno dobro oziroma priporočljivo. Pri AMZS so poudarili, da sta bili na letošnjem testu le dve pnevmatiki ocenjeni slabo. Opozarjajo tudi, da naj pnevmatike vozniki izberejo glede na svoj vozniški slog in vozniške navade. Ker se pri nakupu tako letnih kot zimskih pnevmatik vozniki srečujejo z raznimi oznakami, je pomembno, da vedo, kaj pomenijo oznake na pnevmatikah.

Očistiti je treba stekla

Za varnost na cesti je bistvenega pomena videti in biti viden, izpostavljajo pri AMZS.  Poskrbeti je treba za brezhibno delovanje svetlobnih teles na avtu ter za čista stekla, tako z zunanje kot notranje strani. Zlasti to vozniki večkrat zanemarijo, posledično pa je difuzija svetlobe zelo moteča in onemogoča varno vožnjo.

Nevarnost odpadlega listja pod vetrobranskim steklom

Ne pozabiti na odpadlo liste, ki lahko konča tudi pod motornim pokrovom. Listje se navlaži, prezračevalni sistem pa zato piha dodatno vlago v notranjost avtomobila, ki se nabira na steklu, so zapisali še na spletni strani AMZS. Vsekakor pa je treba vožnjo in vozilo prilagoditi tudi zaradi mokrega listja na cestišču. To je namreč zaradi listja mokro in spolzko, zato je treba zmanjšati hitrost in voziti previdno.

Več nasvetov je na spletni strani AMZS.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.