11:19, čet, 2. Maj

Od države pričakujejo kratkoročne rešitve





Na mariborski občini so v odzivu na petkova pojasnila finančnega ministrstva v zvezi z njihovimi predlogi za pravičnejšo delitev denarja občinam pri izvrševanju zakonsko določenih nalog zapisali, da se strinjajo s pripravo predloga sistemskih sprememb. A je to po njihovem le dolgoročna rešitev, ki ne daje odgovora, kako naj zdržijo do takrat.

Kot so poudarili na mestni občini, sta od vseh občinskih virov prihodkov, na katere se sklicuje ministrstvo in na katere ima občina dejanski vpliv, le nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča in turistične takse, medtem ko lokalna skupnost ne more čakati na to, da bo kdo od občanov zadel na loteriji, niti na visoke prihodke od davka na vodna plovila ali davka na dediščine.

Ob tem bi dvig prihodkov od nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča deloval kontraproduktivno za ustvarjanje novih delovnih mest, enako velja za turistično takso, še posebej ker se v Mariboru tudi na področju turizma precej trudijo, njihov trud pa že kaže rezultate, so še dodali na Mestni občini Maribor in poudarili, da na ta način ni mogoče premostiti razlik, s katerimi se soočajo. Stroški zakonsko obveznih nalog bodo namreč v primerjavi z letom 2011 prihodnje leto narasli že za dobro petino oziroma več kot 14 milijonov evrov, ob hkratnem padcu prihodkov iz dohodnine za deset odstotkov oziroma za 5,5 milijona evrov.

Mestna občina Maribor MOM

Za pokrivanje vseh zakonsko določenih nalog bo Mariboru naslednje leto iz namenskih virov zmanjkalo kar 32 milijonov evrov, zato jih zanima, kako bi država poravnavala vse svoje obveznosti za zakonske naloge, če bi ji za to manjkalo več kot 43 odstotkov namenskega vira v proračunu.

Vsekakor nas veseli, da je Mestna občina Maribor za ministrstvo za finance enako pomembna kot vse ostale občine. Kaj pa državljani? So Mariborčani enako pomembni za ministrstvo,” se sprašujejo na mestni občini s 112.000 prebivalci.

Specifično problematiko so finančnemu ministrstvu pred dnevi že pojasnili in problematiko so takrat razumeli, zato so v Mariboru začudeni nad njihovim odzivom. Sprašujejo se, če so ministrici Mateji Vraničar Erman njeni sodelavci informacije prenesli ustrezno, od nje pa zdaj pričakujejo ustrezen odziv na trditve ministrstva, da obstoječa primerna poraba omogoča izvajanje vseh občinskih nalog in programov, ki se financirajo iz nje.

V Mariboru zagotovo ne in to že več let,” trdijo na mariborski občini, kjer upajo na hitro rešitev za njih nepremostljivega finančnega razkoraka med potrebami in zmožnostmi.

VIR: STA

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.