18:30, tor, 23. Apr

Od srede znova odprt zvonik mariborske stolne cerkve





Zvonik mariborske stolnice bo za obiskovalce znova odprl vrata prvega maja. Tako se boste lahko povzpeli na razgledno ploščad stolnega zvonika v Mariboru, ki je nekoč služil kot požarna opazovalnica in obiščete muzejsko razstavo Čuvajnica na stolpu na vrhu zvonika.


slomškova cerkev in zvonik (1)V mestnem jedru Maribora je zvonik vsem na očem, vendar še nekoliko slabo prepoznan tako domačinom kot tujim obiskovalcem. Zvonik je odprt sezonsko. Nanj se bo mogoče povzpeti že med prihajajočimi prazniki, 1. in 2. maja ter nato do nadaljnjega vsak petek in soboto, in sicer med 10. in 14. uro ter med 16. in 19. uro. Odprt bo predvidoma do konca oktobra.  V zvoniku stolne cerkve svetega Janeza Krstnika je nekoč delovala požarna opazovalnica, ki je skupaj z organizirano požarno obrambo delovala kot zaščita mesta pred uničujočimi požari, ki so Maribor večkrat popolnoma razdejali. Na vrhu zvonika je bilo urejeno majhno stanovanje, kjer je prebival požarni opazovalec, ki je z udarci po zvonovih meščane opozarjal na nevarnost. Leta 1933 so mestne oblasti opazovalnico zaprle, zadnjo požarno opazovalko, Antonio Weiss, pa odpustile,” je pisno sporočila koordinatorica Zvonika Maribor Tadeja Vajdič.

Do leta 2012 je zvonik je bil zaprt za javnost vse, ko je Pokrajinski muzej Maribor pod okriljem Evropske prestolnice kulture postavil v čuvajnici na stolpu oz. prostorih zvonika muzejsko zbirko Čuvajnica na stolpu na vrhu zvonika. Z zvonikom danes upravlja Stolna župnija Maribor. “Obiskovalci se lahko povzpnejo po 162 stopnicah, ki so dobro zavarovane, mimo zvonov vse do muzejske zbirke, ki prikazuje dan v življenju požarnega opazovalca, ter do zunanje razgledne ploščadi, kjer lahko zazvonijo na zvonček želja,” je še pisno sporočila Vajdičeva. Vstopnine ni a bodo kljub temu veseli kakšnega prostovoljnega prispevka, saj ravno prispevki omogočajo, da zvonik ostane prijazen in dostopen vsem ljubiteljem kulture in lepega razgleda. V zvonik, ki se nahaja na Slomškovem trgu v Mariboru, lahko vstopite s strani Poštne ulice, sicer pa je vhod popolnoma ločen od vhodov v cerkev. “Po predhodnem dogovoru je mogoč ogled za skupine tudi izven odpiralnega časa,”  je še sporočila Vajdičeva.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.