14:08, čet, 18. Apr

Oddaja Na glas: Evtanazija, za ali proti?





V tokratni oddaji Na glas smo se posvetili prostovoljni evtanaziji oziroma pomoči pri prostovoljnem končanju življenja bolnih, onemoglih oseb. Ob tem pa smo se spregovorili o razlogih za evtanazijo kot tudi razlogih proti njej.

Naša država nima uzakonjene pomoči pri prostovoljnem končanju življenja v nasprotju z nekaterimi drugimi državami. Švica omogoča takšno pomoč tako svojim državljanom kot tudi tujcem, v Avstriji prav zdaj poteka proces sprejemanja zakona, ki na sistemski ravni dovoljuje evtanazijo za svoje državljane. Belgija je kot druga država na svetu, za Nizozemsko, sprejela zakon o prostovoljni evtanaziji leta 2002, dvanajst let za tem pa so zakon dopolnili še z možnostjo prav tako prostovoljne evtanazije za otroke, ki so neozdravljivo bolni.

Kako je s prostovoljno evtanazijo v Sloveniji, kjer že vrsto let potekajo strokovne in laične razprave o tej res občutljivi temi za bolne, ostarele in njihove svojce, smo v oddaji Na glas govorili z različnimi gosti.

Z nami v studiu je bil tako Andrej Pleterski iz Srebrne niti – Združenja za dostojno starost, ki je koordinator Predloga Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Hkrati pa je tudi sin akademika Janka Pleterskega, ki je v svoji starosti zaradi svojega stanja želel prostovoljno evtanazijo, pa mu naš sistem tega ni dovolil. Janko Pleterski je pisal tudi Državnemu zboru, da naj omogočijo javno razpravo in sistemsko rešitev tega vprašanja. Njegov sin, naš gost v oddaji, Andrej Pleterski pa je aktiven član Srebrni niti, v kateri zagovarjajo pravice starejših, obsojajo diskriminacijo in nasilje vseh vrst nad starejšimi, podpirajo kakovostno, varno in humano obravnavo starejših na vseh ravneh, seznanjajo in osveščajo javnost o problemih starejšega prebivalstva, razkrivajo in opozarjajo na nepravilnosti, kršitve in neustrezen odnos pri obravnavi starejših

Naša gostja je bila tudi Alenka Čurin Janžekovič, Slovenka, ki se je zaradi svoje dolgotrajne bolezni in njenih posledic, večkratnih operacij in spremljajočih bolečin, ki jo spremljajo že leta, odločila za prostovoljno evtanazijo. Javno se zavzema za uzakonitev evtanazije v Sloveniji, napisala je tudi javno pismo Slovenskemu zdravniškemu društvu, Zdravniški zbornici Slovenije in Ustavnemu sodišču RS. Sama pa si je v nekaj letih prizadevanj uredila evtanazijo v Švici. Po njenem nareku je Petra Škarja zapisala knjigo z naslovom Sam bog naj jo bere, v kateri je Čurin Janžekovičeva opisala svoje življenje, bolezen in njene posledice, prav tako pa tudi objavila odprto pismo.

Pričujoča oddaja “Na glas: Evtanazija, za ali proti?” se je dotaknila pogleda na evtanazijo z osebnega in strokovnega vidika gostov, prav tako pa pogledov na odločitev Alenke Čurin Janžekovič skozi oči njenega moža Marjana Janžekoviča in njene osebne asistentke Karmen Sreš.

Naša gostja je bila tudi Renata Jakob Roban iz Slovenskega društva Hospic. Gre za nevladno organizacijo z osnovnim programom oskrbe hudo bolnih oziroma ljudi z napredovalo kronično boleznijo v zaključni fazi in njihovih svojcev na domu, teh tudi v procesu žalovanja. Prizadevajo si, da bi tudi smrt, tako kot je rojstvo, postala naravni element živega, s tem pa naraven tudi odnos do umiranja in žalovanja v slovenski družbi.

Naš četrti gost je bil filozof s Filozofske fakultete Univerze v Mariboru Friderik Klampfer, ki predava etiko, politično in socialno filozofijo. Sodeluje pa tudi v strokovnih razpravah o evtanaziji in je med drugim avtor strokovnega članka o mitih evtanazije, v katerem se je lotil nesporazumov, pojmovanj, predstav, dejstev in drugega v povezavi z evtanazijo.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.