04:02, sob, 27. Apr

Oddaja Na glas: Kako pomagati in svetovati mlajšim najstnikom pri skrbi za intimno nego in prvih izzivih spolnosti





V tokratni oddaji Na glas smo govorili o tem, s kakimi izzivi in težavami se spopadajo otroci, ki postajajo najstniki, in kako jim lahko starši, pedagogi in svetovalci pri tem pomagajo in svetujejo.

Otroci, najstniki namreč vstopijo v puberteto. Deklice načeloma prej kot fantje.  Marsikatera dobi mestruacijo  že v četrtem razredu osnovne šole. Pri tem pa se pojavlja še vedno mnenje, da so takrat bolne, ne pa zdrave. Kako jim svetovati, da se bodo v tistem času sprejele in bile aktivne, kako naj se odzovejo fantje, so povedale gostje, ki so bile v oddaji. Prav tako tudi, kaj se dogaja s fanti, ki se v prvih najstniških letih lahko precej potegnejo v rasti, precej bolj kot prej znojijo, pri tem pa je njihov znoj tudi bolj izrazitega vonja. Ne nazadnje pa fantje doživijo tudi prve mokre sanje, v oddaji pa se izve tudi, da imajo mokre sanje lahko tudi dekleta oziroma ženske. Kako se umivati, se pojavlja vprašanje, odgovor nanj pa je, da se velikokrat ne umivajo najstniki in najstnice tako, kot bi se morali. Glede na to, da se je starostna meja za prve spolne odnose spustila, smo govorili tudi o tem, kako najstnike ozavestiti o varni, zaščiteni in odgovorni spolnosti.

Gostje v oddaji so: Martina Rajšp, ravnateljica OŠ Tabor 1 iz Maribora, Mateja Veltrusky, ravnateljica OŠ Malečnik, in Mateja Toš iz Tosame, kjer vodijo projekt predavanj in delavnic za osnovnošolce od šestega do devetega razreda.

Staršem najstnikov v pomoč

Starši velikokrat ne vedo, kdaj in kako otrokom povedati dejstva o menstruaciji, mokrih sanjah, spreminjanju teles,  hormonih, ki delujejo tudi na povečanje znoja, strokovnjaki pa opažajo tudi, da bi morali govoriti tudi o osebni higieni, uporabi primernih higienskih pripomočkov, primernih oblačilih, boleznih, ki se pojavljajo v najstništvu in še mnogo čem. Vse to in še več so povedale gostje v oddaji Na glas.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.