09:58, ned, 28. Apr

Oddaja Na glas: o nasilju in preprečevanju nasilja





V tokratni oddaji Na glas smo govorili o nasilju in preprečevanju nasilja, pri tem pa izpostavili, kako strokovne službe v svojem postopku obravnavajo žrtve nasilja, kako pa povzročitelje.

Gostje iz različnih strokovnih služb so pojasnile postopke obravnavanja žrtev in povzročiteljev nasilja, kaj vse dejansko zajema nasilje v družini, kako se odraža in kakšne so lahko posledice, pa tudi, kako se žrtvam in povzročiteljem pomaga in svetuje. Veliko dela se namreč opravi s povzročitelji nasilja tudi po tem, ko so že sankcionirani.

Gostje v studiu so: Sanja Sitar Surić, koordinatorica za preprečevanje nasilja pri CSD Maribor, Lea Perko Čuš, vodja Svetovalnice za žrtve nasilja in zlorab Maribor, Danijela Mrhar-Prelič, direktorica Uprave za probacijo. Sogovornici sta še Katja Zabukovec Kerin, predsednica Društva za nenasilno komunikacijo, in Jana Goriup, predstojnica Katedre za socialno gerontologijo, Alma Mater Europaea. Posebej pa smo opravili pogovor še s Simono Lilek, vodjo Oddelka za mlad. kriminaliteto SKP PU Maribor, in Robijem Štrmanom iz Sektorja uniformirane policije PU Maribor.

Kako obravnava žrtve nasilja in kako jim pomaga Center za socialno delo Maribor, ki ima sicer Svetovalnico za žrtve nasilja in zlorab, Krizni center za žrtve nasilja v družini, Krizni center za otroke in mladostnike, Krizni center za otroke Palček, Varno hišo, Materinski dom itd. V svojih programih obravnavajo tako žrtve, v nekaterih pa v povezavi z drugimi tudi povzročitelje nasilja.

Uprava za probacijo se ukvarja s povzročitelji nasilja, ki so že bili sankcionirani. Uprava ima po Sloveniji več enot. Njihovo poslanstvo je nuditi osebam, ki so sankcionirane, pomoč opustiti kazniva dejanja in jih integrirati v skupnost. Zato imajo več svetovalnic, s katerimi skušajo doseči cilje, nuditi osebam pomoč, varstvo in nadzor. Delajo tudi s povzročitelji, ki so dobili ukrep prepovedi približevanja.

Pri delu z žrtvami in povzročitelji nasilja so pomembne tudi nevladne organizacije. Ena takih je Društvo za nenasilno komunikacijo, ki nudi pomoč tako žrtvam nasilja kot tudi povzročiteljem nasilja, hkrati pa ozavešča in usmerja javnost in tiste, ki so bili priča nasilju.

Posebej pa se obravnava še nasilje do starejših odraslih oseb, ki veljajo za ranljivo skupino. Govorili smo o vzrokih in posledicah nasilja nad starejšimi, ki jih zaznavajo tudi pri praktičnem delu študija na Oddelku za gerentologijo na Alma mater Europaea.

V oddaji pa odkrivamo tudi, kako policija v postopku obravnava žrtve nasilja in povzročitelje nasilja, pri tem pa meji dejanja na prekrške in kazniva dejanja. Odkriva pa se tudi delo in postopek, ko gre za ukrep prepovedi približevanja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.