11:59, ned, 28. Apr

Oddaja Na glas o pomembnosti psiholoških in drugih priprav športnikov





V tokratni oddaji smo govorili z dvema športnika in dvema strokovnjakoma, ki sta del podporne ekipe športnikom in športnim ekipam, športnim psihoterapevtom in kondicijskim trenerjem.

Vrhunski športniki, sploh tisti, ki so del večjih, uspešnih ekip in klubov, imajo praviloma poleg trenerja tudi večjo ekipo, ki jim nudi organizacijo, logistiko, fizioterapije. Manj pa jih ima zraven še psihoterapevta ali kakega drugega strokovnjaka, ki jih spremlja tako na treningih, pripravah kot tudi tekmovanjih.  Vprašanje je tudi, kako je s tistimi športniki, ki nimajo take podpore? Kako se znajdejo?

Filip Flisar, nekdanji tekmovalec v smučarskem prostem slogu in krosu, je izpostavil, kako se je sam spopadal s stiskami, težavami in izzivi med pripravami na tekmovanja in samimi tekmovanji. Poudaril je, kako pomemben je ego, ki ga je vedno vlekel naprej, hkrati pa je lahko zaradi njega kdaj tudi popustil. Pa tudi kje je kot sicer samostojen in samosvoj tekmovalec našel pomoč v ekipah, ki se jim je lahko pri pripravah pridružil.

Robert Kereži je ultra trail tekač, ki teče na tekmovanjih, kjer so razdalje daljše od 40 km, lahko tudi več kot 100 ali 200 km. Tekme so na prostem, v različnih okoljih, od gozda do puščave. Povedal je, kako se spopada z izzivi, kako premaguje težave, ki se ob tem pojavijo in tudi kje najde podporo in spodbudo.

Matjan Cojhter je športni psihoterapevt, ki nudi podporo mlajšim, mladim in tudi starejšim športnikom pri pripravah in na tekmovanjih,  hkrati tudi sam športnik, nekoč v nogometu, kasneje pa v tekaških vodah. Kakšno pomoč lahko nudi s svojim delom, tudi hipnozo, je povedal, hkrati pa odstrl zavese pri pogledu na to, kako starši mladih športnikov lahko pomagajo ali pa ovirajo razvoj njihovega otroka. Prav tako pa je spregovoril tudi o timskem delu strokovne ekipe športnikov.

Dejan Korotaj je profesor športne vzgoje, športni kordinator, strokovni vodja v Atletskem društvu Štajerska in kondicijski trener ženske odbojkarske ekipe OK Nova KBM Branik. Izpostavil je velik pomen strokovne ekipe, kako se dela s športniki posamezniki in kako z ekipo. Na kaj je treba pri tem paziti, da se sledi ciljem in se jih tudi dosega.  Prav tako tudi o timskem delu in delu z mladimi športniki ter vlogi staršev pri tem.  Tako kot Cojhter je tudi on pojasnil, ali so razlike med športniki in športnicami ter ali potrebujejo drugačen pristop pri pomoči in spodbudi.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.