08:05, sob, 27. Apr

Oddaja Na glas: Post, shujševalne in zdravstvene diete ter zdrava prehrana





O prednostih in slabostih posta, o shujševalnih in zdravstvenih dietah, kaj sploh je zdrava, uravnotežena prehrana, kolikokrat na dan jesti in kakšne naj bodo porcije, o motnjah prehranjevanja, kakšna naj bo hrana za otroke, mlade in starostnike in še mnogo drugega v tokratni oddaji Na glas.

V oddaji Na glas smo se tokrat pogovarjali s strokovnjakinjami o tem, kakšne so lahko posledice posta, ki se ga nekateri lotevajo delno ali v celoti, o škodljivostih ekstremnih shujševalnih diet, ki se jih lotevajo mladi ali aktivna generacija. Sploh takrat, ko jedo tako malo, da to ne zadostuje kalorično niti toliko, kot je sicer zdrava mera. Ekstremne shujševalne diete pa so škodljive tudi za starejše in onemogle.

Običajno bi morali jesti petkrat na dan manjše obroke, ob tem pa se držati načela: jesti zjutraj kot kralj, opoldne kot kmet, zvečer kot berač, kot pravi star pregovor, ob tem pa poskrbeti za vmesne, zdrave obroke. Večkrat bi morali imeti na krožniku zelenjavo, manjkrat meso.

Starostniki morajo imeti prilagojene jedilnike, prav tako tudi bolniki, ki zaradi svojega stanja ne smejo jesti določene hrane, manj mastno, brez sladkorja in s čim manj soli. Strokovnjakinje so tudi poudarile, da je treba prebrati deklaracijo na živilih, kupljenih v trgovini, in vedeti, kaj pomenijo določene oznake.

Ne nazadnje pa tudi, da lahko jemo ocvrto hrano, vendar ne toliko, kot jo nekateri, ki si skoraj vsak dan privoščijo kaj ocvrtega, najsi je to meso, krompir ali kaj drugega. Tudi sladko lahko jemo, vendar prav tako ne preveč. In koliko je še prav in koliko je že preveč, izveste prav v tokratni oddaji Na glas.

Gostji v oddaji sta Barbara Ozbič Kirijakopulos, dietetičarka na Centru za krepitev zdravja Maribor, Tatjana Peršuh, dietetičarka iz Doma Danice Vogrinec Maribor, v prispevkih pa je Nataša Vidnar, višja predavateljica, visokošolska učiteljica na Alma Mater Europaea, z izbirnim predmetom Zdrav življenjski slog in zdrava prehrana.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.