02:40, ned, 28. Apr

Oddaja Na glas: prazniki v katoliški, pravoslavni in islamski skupnosti ter vrednote, ki veljajo v teh skupnostih





V tokratni oddaji smo govorili o praznikih v treh največjih skupnostih pri nas, katoliški, pravoslavni in islamski, ter o vrednotah, ki veljajo v teh skupnostih.

Gostje oddaje so spregovorili, kateri so največji prazniki v njihovih verskih skupnostih, posebej smo govorili o nedavnem božiču, ki ga sicer praznujejo v katoliški verski skupnosti, prav tako tudi o pravoslavnem božiču, ki ga bo januarja praznovala pravoslavna verska skupnost. za obe skupnosti je pomembno tudi novo leto, čeprav ga ne praznujeta na isti dan, saj se ravnata po različnih koledarjih.

Veliko pa smo izvedeli tudi o islamski verski skupnosti, ki ima dva velika praznika. Prvi je ramazanski bajram, drugi pa kurban bajram.

Kaj je tem praznikom skupno, po čem se razlikujejo? Katere vrednote učijo v pravoslavni veri, katere v islamu in katere v katoliški veri? Ali imajo kaj skupnega? Odgovore na ta in druga vprašanja so dali gostje v oddaji: Primož Lorbek, kaplan v Hajdini in upravitelj Univerzitetne župnije Maribor; Milan Jovanović, paroh v Srbski pravoslavni cerkvi v Mariboru, in Zinaid Mahmutagić, glavni imam v Mariboru v Islamski skupnosti v Sloveniji.

Druge novice

Comment

  • Zavedni Slovenci

    29 decembra, 2023

    Naj to učijo v svoji državi!!!!
    Slovenija Slovencem!

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.