11:31, ned, 28. Apr

Oddaja Na glas: Vse o letošnjem Kurentovanju, zabavi v Karnevalski dvorani ter kurentu in korantu





V tokratni oddaji Na glas smo govorili o vrhuncih letošnjega, že 64. Kurentovanja, prav tako tudi, kaj se bo dogajalo v Karnevalski dvorani Campus Sava Ptuj, izvedeli smo več o zgodovinski in etnografski vlogi kurenta, ki je že vrsto let osrednji lik ptujskega Kurentovanja.

Kurentovanje s svojimi povorkami in drugimi dogodki vedno pritegne množico sodelujočih in obiskovalcev, po otvoritveni povorki bodo sledile še druge, ne samo mednarodna, ampak tudi otroška, ki je najbolj prisrčna. Na dnevu kurentovih in korantovih skupin se bo predstavila izjemna množica kurentov oziroma korantov, v več večerih pa še drugi etnološki pustni liki.

Gostje oddaje so bili Tanja Srečkovič Bolšec, direktorica Zavoda za turizem Ptuj, Drago Slameršak, direktor družbe Radio-Tednik, Marija Hernja Masten, zgodovinarka, in Damijan Vidovič, podpredsednik Zveze društev kurentov.

Izjemno bo tudi dogajanje v Karnevalski dvorani Campus Sava Ptuj, pri tem pa so tokrat poskrbeli, da bosta prvi večer nastopila slovenska izvajalca. V dvorani bodo ob večerih nastopili mnogi znani glasbeniki, obeta se nora noč za Kurentanc, poskrbeli bodo tudi za otroško pustovanje in pustovanje invalidskih društev.

V oddaji Na glas smo raziskali tudi zgodovino kurenta, vse od znanih začetkov do danes, prav tako tudi, ali je prav kurent ali korant in kakšna je pravzaprav njegova vloga v času, vse od preteklosti do danes. Pa tudi, kako se kurentove oziroma korantove skupine združujejo v društva, ta pa v zvezo društev kurentov, ki nudi podporo društev in pomaga pri organizaciji nekaj dogodkov na Kurentovanju.

Celotno oddajo si lahko ogledate na spodnji povezavi.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.