10:24, pet, 17. Maj

ODKRITO: Lidija Divjak Mirnik





Lidija Divjak Mirnik – direktorica Študentskih domov Univerze v Mariboru in mestna svetnica Liste za pravičnost in razvoj – je v intervjuju za naš portal razkrila od kdaj je Mariborčanka, ter kaj oziroma koga bi mesto potrebovalo za izboljšanje trenutne klime.

Prihajate iz Prlekije. Kako dolgo že živite v Mariboru in ali se imate za Mariborčanko?

Res je, svojo mladost sem preživela v Prlekiji, kjer sem se rodila in tudi obiskovala osnovno šolo. Kot nadebudna dijakinja III. Gimnazije Maribor sem nato prišla v Maribor in tukaj tudi ostala. Seveda se imam za Mariborčanko, saj tukaj živim in delam tako že skoraj 30 let. Se pa zelo rada vsakih 14 dni vračam v Prlekijo, kjer življenje teče bolj umirjeno.

Kako bi opisali trenutno klimo v mestu?

Trenutna klima v mestu ni dobra. Sploh se mi zdi, da ne vidimo več tistega pozitivnega, ki ga je v mestu ogromno. Stagniramo in padamo. Pa pravzaprav sploh ne bi rabili. Potrebovali bi samo sposobno osebo, ki bi udarila po mizi in stvari ponovno nastavila na ˝prave tirnice˝ – govorim o vodenju mesta namreč.

Kje vidite priložnosti za razvoj mesta?

Sama vidim največ priložnosti v turizmu, ker časov velike industrije pač ne bo več, ter v malih in srednjih podjetnikih. Tukaj je tudi Univerza iz katere prihajam, ki ima ogromno potenciala. Tudi kultura je velik potencial v mestu. Ogromno tega imamo pokazati. Se mi pa včasih zdi, da ni interesa, da bi se mesto razvijalo in napredovalo.

FOTO: osebni arhiv
FOTO: osebni arhiv

 

Kaj so po Vašem mnenju največji dosežki aktualne mestne oblasti in kaj pomanjkljivosti pri trenutnem vodenju mesta?

Največji dosežek župana je, da je sploh postal župan. Ker je nerazumljivo, da so volivci volili nekoga, ki je tako ˝nakladal˝ in so mu verjeli. Pomanjkljivosti pa so, da govorijo eno, delajo drugo, odločajo pa tako tretji.

Kakšen pa je po Vašem mnenju položaj mladih Mariborčanov?

Položaj mladih je takšen, da jih večina prihodnosti v tem mestu ne vidi, zato se – takoj ko je mogoče – izselijo. Trenutno delovnih mest ni in nič ni videti, da se bodo trendi obrnili.

Tako rekoč vsak dan ste v stiku s študenti. Če primerjate njihov oziroma aktualni čas s časom svojih študentskih let, kje so podobnosti in kje razlike?

Študentje v Sloveniji so pravzaprav v dobrem položaju. Imajo zastonj šolanje, študentske bone, zelo poceni bivanje v študentskih domovih, ogromno možnosti za izobraževanje v tujini, česar takrat ko sem sama študirala ni bilo. Z dnem diplomiranja pa se vse te bonitete izgubijo in takrat nastopi za mlade velik problem.

FOTO: osebni arhiv
FOTO: osebni arhiv

Poznamo vas kot precej temperamentno in zgovorno mestno svetnico, direktorico Študentskih domov, nenazadnje ste tudi precej vpeti v kulturno dogajanje v mestu … Vse to je bolj ali manj „na očeh javnosti“. Česa pa o Vas ne ve še noben medij?

Marsičesa mediji ne veste in naj kar pri tem ostane. Včasih o sebi preberem takšne stvari, da se samo vprašam od kod vse to sploh pride.

Na družbenem omrežju Facebooku ste precej aktivni. Tam smo videli vašo fotografijo, ko so vas ujeli na karaokah, pa nedavno med vrtičkanjem, tudi na fintesu na prostem. Kaj vse počnete, ko niste v službi, niti na sejah mestnega sveta, niti za domačim štedilnikom?

Tega časa ko nisem tu kot ste našteli, je pravzaprav zelo malo. Včasih mi preprosto paše, da se uležem in v miru preberem kakšno knjigo. Drugače pa svoj prosti čas preživim s sinovoma.

 

Imate kakšne tipične ženske razvade, kot je prekomerno kupovanje oblek, čevljev ali pa posebna strast do slaščic, na primer čokolade in tortic?

Ja, imam kar nekaj teh razvad. Rada kupujem prstane in čevlje. Pa s sladkarijami sem tudi malo zasvojena, čeprav sem sedaj na ˝anticuker˝ dieti.

Kam v Mariboru najraje zahajate in zakaj?

Rada odidem na kakšno dobro kavo, pa kosilo ter v Slovensko narodno gledališče, kjer si napolnim baterije.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.