16:26, pon, 29. Apr

ODKRITO: Saša Pelko





Saša Pelko – podjetnik in vodja kluba svetnikov Liste župana Andreja Fištravca ODKRITO o njegovi vlogi v mariborskih protestih, ter ali res vedno zgolj prikimava županu, ter tudi o tem kaj ga veseli, kakšno glasbo posluša in kam rad potuje.

Kaj so po Vašem mnenju največji dosežki oziroma uspehi aktualnega mariborskega župana Andreja Fištravca in njegove ekipe?

Ključen projekt župana je ustvarjanje novih delovnih mest. Ni ravno znan podatek, da je od julija 2014 do julija 2015 bilo 1.083 novih zaposlitev, od nastopa prvega mandata (marca 2013) do julija 2015 pa 1.951 novih zaposlitev. Podatki za leto 2016 bodo dosegljivi kmalu. Trud, ki se vlaga, da se v mestu ustvarjajo razmere, ki bodo privabljale investitorje, bo še dodatno pokazal svoje učinke v prihodnosti.

Pomemben dosežek je tudi zagotovitev nemotenega delovanja smučišča na Pohorju, ki je bilo imenovano za najbolj urejeno smučišče v Sloveniji v sezoni 2014 / 2015 po mnenju ugledne spletne strani inyourpocket.com. Z delovanjem smučišča je bilo omogočeno vsem, ki so vezani na zimsko in letno sezono ter na turizem, da so lahko izvajali svoje poslovne dejavnosti.

Pripravlja se končni premik k urejanju kopališča Mariborski otok. Dokončana je bila prenova Minoritske cerkve in zunanjega avditorija, nadaljujejo se že v prvem mandatu začete energetske prenove ter dograditve vrtcev in osnovnih šol. Pričela se je prenova cest, ki niso bile vzdrževane oziroma obnovljene že desetletje ali več in je njihovo stanje res katastrofalno.

Pri tem pa je treba upoštevati pomembno dejstvo, da je danes na voljo veliko manj denarja kot ga je bilo nekoč, potrebe pa so pogosto večje. Gre torej za nezavidljivo situacijo, ki pa jo župan kljub vsemu dobro obvladuje.

FOTO: Osebni arhiv
FOTO: Osebni arhiv

Česa bi se bilo po Vašem mnenju v mestu treba prioritetno lotiti?

Predvsem je potrebno Mariborčanom vrniti dostojanstvo, ki jim je bilo odvzeto ob koncu 80-ih let prejšnjega stoletja, ko so ob razpadu naše nekdanje države propadli industrijski giganti, ki so Mariboru dolga leta dajali delovna mesta in identiteto. Govorim seveda o delovnih mestih. Kljub temu, da osnovna naloga občine ni iskanje delovnih mest, je realnost drugačna. V situaciji kot je Maribor, sem prepričan, da mora občina aktivno iskati nova delovna mesta, saj to s sabo potegne vse. Ne le zadovoljne in zaposlene občane, ampak optimizem, ki s tem pride. Posledično se poveča kupna moč in prihodki proračuna. To pomeni, da se lahko več investira, da mesto še bolj živi. Da se razvija šport, kultura. Da postane Maribor mesto, kot je bilo nekoč.

Mnogi Mariborčani Vam očitajo, da pri sooblikovanju mestne politike oziroma odločitev v Mestnem svetu služite zgolj za “prikimavanje z glavo” županovim odločitvam. Kako komentirate to?

To seveda ne drži, saj ne vedo, kako poteka razprava in odločanje župana še preden gredo predlogi na mestni svet. Večino glavnih odločitev z županom skupaj predebatiramo, izrazimo svoje pomisleke in predloge, in ko so zadeve v glavnem usklajene, župan pripravi predlog, ki ga poda na seji mestnega sveta. Takrat nimam razloga, da takemu predlogu ne bi prikimal, saj je bil predhodno usklajen.

Ob zvezdi Chucka Norrisa v Hollywoodu - Los Angeles, Kalifornija. FOTO: Osebni arhiv
Ob zvezdi Chucka Norrisa v Hollywoodu – Los Angeles, Kalifornija.
FOTO: Osebni arhiv

Se z županom in njegovimi odločitvami kdaj tudi ne strinjate? Vas pri njegovem delu kaj moti?

Tudi to se zgodi, a skušamo najti skupni jezik še preden se zadeva predstavi širši javnosti. Zgodilo se je tudi že, da sem kateri njegovi odločitvi javno nasprotoval in to tudi povedal. Na primer pri spremembah statuta sem nasprotoval županovemu predlogu, da se spremembe sprejmejo na hitro. A ne pomeni, da mi je župan to zameril. Gre za drugačen pogled na neko zadevo, a vendar se veliko večino dogovorimo, še preden se predstavi javnosti.

Z njegovim delom sem zadovoljen, morda sem lahko do njega kritičen le okrog tega, da je pogosto preveč prijazen do tistih, ki si tega ne zaslužijo.

Kakšno pogodbo imate sklenjeno z Mestno občino Maribor? Za kakšno delo in v kolikšni vrednosti?

Z MOM nimam sklenjene nobene pogodbe, saj je po zakonu kot mestni svetnik niti ne smem imeti.

Koliko občinskih potovanj na Kitajsko ste se udeležili? Kaj ste Vi osebno tam počeli oziroma kaj je bila Vaša vloga na teh potovanjih?

Udeležil sem se le enega potovanja na Kitajsko, pa še to je bilo doslej edino potovanje tja, ki ni imelo neposrednih investicijskih namenov. Mesto Wuxi (s katerim že nekaj časa dobro sodelujemo) iz province Jiangsu je povabilo predstavnike Maribora na konferenco o varovanju kulturne dediščine. Občina Wuxi je tudi krila vse stroške bivanja in ostalih aktivnosti na Kitajskem. Konference so se poleg mene udeležili strokovnjaki iz Pokrajinskega muzeja Maribor in predstavniki občinskega odbora za kulturo. Moja vloga je bila vodja politične delegacije. Na Kitajskem je namreč tako, da je pri vsakem obisku na občinski, vladni ali nevladni ravni nujno potrebna prisotnost politične delegacije, saj se šele s prisotnostjo politične delegacije dvigne teža strokovnemu delu delegacije. Oziroma kot je povedal znani slovenski inovator in podjetnik Ivo Boscarol, te na Kitajskem niti ne “povohajo”, če ne prideš tja s politično delegacijo.

Na tekmi NK Maribor. FOTO: Osebni arhiv
Na tekmi NK Maribor.
FOTO: Osebni arhiv

Kakšna je bila Vaša vloga v mariborskih protestih?

Mariborske vstaje so bile po mojem mnenju eden najpomembnejših mejnikov moderne zgodovine Maribora. Pa to ne zato, ker sem v njih sodeloval tudi jaz, pač pa zato, ker je Maribor po dolgem času vstal in jasno povedal, da je dovolj in da se nekje mora postaviti mejo. Sodeloval sem kot član Facebook skupine, ki je koordinirala vstaje. Pri tem sem uporabil svoje znanje in izkušnje iz socialnih omrežij in odnosov z javnostmi.

Zakaj ste izstopili iz stranke Zares?

Kot je znano je ta stranka že pred petimi leti izpadla iz parlamenta in temu primerno je bilo njeno delovanje po tem. Stranka je počasi zamirala, sam pa nisem več videl smisla biti v stranki, ki je praktično več ni, zato sem iz nje izstopil. Kasneje je stranka tudi formalno ugasnila in je bila izbrisana iz registra strank. Sicer pa do te zdaj že nekdanje stranke ne gojim nikakršnih zamer.

Na družbenih omrežjih je pogosto opaziti Vaše objave, v katerih ostro kritizirate desnico – predvsem SDS in nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja. Kakšni politični in svetovni nazori pa so Vam blizu?

Od nekdaj se nagibam na levo stran. Bližja so mi stališča liberalcev. Na evropski ravni je to Zavezništvo liberalcev in demokratov (ALDE), na ameriški pa Demokrati, pri čemer sem v predsedniški tekmi navijal za Bernieja Sandersa, ki pa zaradi preveč modernih nazorov žal ni uspel. Blizu so mi moderne vrednote in spoštovanje človekovih pravic, za kar so se trdo borili naši predniki.

Po županski zmagi oktobra 2014. FOTO: Osebni arhiv
Po županski zmagi oktobra 2014.
FOTO: Osebni arhiv

Kdo je Saša Pelko zasebno? Kaj počnete, s čim se ukvarjate, kaj Vas veseli?

Zasebno mi ostane malo časa, tega pa skušam preživeti družabno ali izobraževalno. Veliko berem, vendar ne toliko knjig kot tujih raziskovalnih člankov, s čemer si širim obzorja. Redno spremljam zunanjo politiko, predvsem v najmočnejših državah sveta in v državah bivše Jugoslavije. Rad imam Maribor in sprehod po njem je zame velik užitek. Od glasbe mi je najbolj pri srcu rock glasba in če je le priložnost, se udeležim dobrega rock koncerta ali glasbenega festivala v nam bližnjih državah. Pri festivalih prednjači Sziget v Budimpešti, pri rock koncertih pa skupina Metallica, na katere koncertih sem bil že štirikrat. Najbolj pa trenutno pričakujem napoved datumov evropske turneje “obnovljene” kultne skupine Guns’n’Roses. Tu in tam tudi zaigram kakšno igro na Playstationu, od športnih prireditev pa najraje obiščem tekmo NK Maribora.

Navdušujem se nad modernimi tehnologijami, zato medijsko spremljam vse v zvezi s tem, po zmožnostih pa si različne moderne tehnološke naprave tudi nabavim. V zadnjem času se precej ukvarjam tudi z montiranjem video posnetkov.

Rad pa tudi potujem po svetu in spoznavam daljne dežele. Moja želja je obiskati večino držav sveta. Navdušuje me raznolikost našega planeta in kultur. Šele ko od blizu spoznavam daljne dežele, se začenjam zavedati, da je Slovenija lepa dežela in da je Maribor najlepše mesto na svetu. Bil sem tako v ameriški prestolnici Washington, kot tudi v severnokorejski prestolnici Pjongjang. Dva popolnoma nasprotna svetova istega planeta, kjer pa na koncu najraje izberem naš Maribor.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.