15:41, sob, 18. Maj

ODLIČNO: Pogačar z zmago fantastično začel teden v Ardenih





Slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec dirke Amstel Gold, ki sodi v svetovno serijo kolesarstva. Na največji nizozemski enodnevni dirki je 24-letnik na najboljši možen način začel teden ardenskih klasik in ciljno črto prečkal pred Ircem Benom Healyjem in Britancem Tomom Pidcockom.

Za Pogačarja je bila to 57. zmaga v karieri in že 11. letos. Obenem je postal šele četrti kolesar v zgodovini, ki je v istem letu dobil tako dirko po Flandriji kot preizkušnjo Amstel Gold. Pod ta dosežek so se podpisali še Belgijec Eddy Merckx (1975), Nizozemec Jan Raas (1979) in nazadnje Belgijec Philippe Gilbert (2017).

Pogačar, prvi mož na lestvici Mednarodne kolesarske zveze, je imel na dirki nekaj težav z zadnjo gumo, vseeno pa je bil kot običajno napadalno razpoložen. Odločilni napad mu je uspel 29 km pred koncem na vzponu Keutenberg, kjer se je znebil še zadnjih dveh tekmecev.

Pred tem je najvišjo slovensko uvrstitev na Amstel Goldu sicer zabeležil Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki je bil leta 2021 deveti. Danes je bil z zaostankom 4:06 minute 33., njegov moštveni kolega Matevž Govekar pa je odstopil.

Po hitri prvi polovici nizozemske klasike se je okoli 90 km pred ciljem od glavnine odlepila skupina 15 kolesarjev s Pogačarjem na čelu, Slovenec je nato na Caubergu še nekoliko zredčil skupino, v ozadju pa sta ekipi Jumbo-Visma in Bahrain Victorious zaman lovili vodilne. Večkrat je poskušal tudi Mohorič, a se mu ni uspelo prebiti v vodilno skupino.

Pogačar je imel v ubežni skupini nekaj težav s predrto gumo, a pomoči svoje ekipe zaradi premajhne prednosti sprva ni dobil. Slabih 40 km pred koncem je Pogačar vendarle zamenjal kolo pred vzponom na Kruisberg in po dobrih 500 m takoj nadoknadil razliko.

Pogačar iztisnil vse iz sebe

Na naslednjem vzponu Eyserbosweg pa je slovenski as napadel in sprva s sabo odpeljal le Pidcocka. Zadnja zmagovalca preizkušnje Strade Bianche sta nato dobila družbo Healyja, razlike do ostalih pa so hitro narasle. Pogačar je nato napadel na Keutenbergu, se najprej znebil Healyja, nato pa še Pidcocka in se 29 km pred ciljem odpeljal novi zmagi naproti.

Drugo mesto je na trasi med Maastrichtom in Valkenburgom (253,6 km) na koncu z zaostankom 38 sekund osvojil 22-letni Healy (EF Education-EasyPost), ki je vmes napadel in premagal tretjega Pidcocka. Ta je za zmagovalcem zaostal 2:14 minute.

“Neverjetno, nisem pričakoval tako hitrega pobega. Dlje časa sem bil na deloma predrti gumi in dvomil sem, da bom lahko prišel sam do cilja. Bil sem kar frustriran, ker dolgo vmes niso spustili avtomobilov. Potem pa sem le zamenjal kolo pred zadnjimi vzponi. Bilo je kar nervozno, toda iz sebe sem iztisnil vse, da sem prvi prečkal ciljno črto,” je dirko in težave za organizatorje opisal Pogačar.

Njegov prijatelj in tekmec, Nizozemec Mathieu van der Poel je nekaj dni prej Pogačarju svetoval, kje naj napade. “Mathieu mi je dejal, naj napadem na Keutenbergu. To mi je povedal pred tremi dnevi, ko mi je poslal sporočilo. Zagotovo se mu bom zahvalil za nasvet. Je nekako najtežji vzpon in mi zato najbolj ustreza,” je odločitev za napad slabih 30 km pred ciljem še komentiral slovenski as.

Naslednja dirka svetovne serije bo v sredo, ko bo na vrsti Valonska puščica. Na njej bo od Slovencev znova nastopil Pogačar, družbo pa mu bosta predvidoma delala še Mohorič in Govekar.

“Nikoli na Valonski puščici nisem dobro dirkal, toda sem v dobri formi in za sabo imam močno ekipo,” je pogovor za organizatorje sklenil Pogačar.
VIR:STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.