07:42, čet, 2. Maj

Odločitev o Magni bo kmalu znana





Kot izgleda, se bodo govorice o novi tovarni graškega avtomobilskega podjetja Magna Steyr v Sloveniji izkazale za resnične. Uradne potrditve sicer še ni, a načrtovanje je “blizu zaključne faze”, je povedal direktor predstavništva avstrijskega gospodarstva v Sloveniji Peter Hasslacher.

Govorice so se začele širiti potem, ko je slovenska vlada napovedala zakon o zagotavljanju pogojev za investicijo v industrijski coni v bližini Maribora ravno v času, ko se je Magna razgledovala za lokacijo, kjer bi postavila svojo novo tovarno. V Sloveniji so dobri pogoji za avtomobilske dobavitelje, je dejal Hasslacher. Poleg tega je močno industrializirana – industrija in predelovalne dejavnosti predstavljajo 30 odstotkov slovenskega bruto domačega proizvoda. Delež izvoza je 80-odstoten, avtomobilska industrija pa ima pri njem pomembno vlogo. Ob tem je spomnil na Renaultove avtomobile, ki jih izdelujejo v novomeškem Revozu.

Zemljišča kjer naj bi stala Magna Steyr
Zemljišča kjer naj bi stala Magna Steyr

Slovenija je letos postala bolj zanimiva za avstrijske vlagatelje, kažejo zadnje raziskave predstavništva avstrijskega gospodarstva v Sloveniji. Anketirani so najbolj zadovoljni z izobrazbo, kakovostjo in razpoložljivostjo delovne sile. Možnosti za izboljšave pa Hasslacher vidi med drugim v slovenskem davčnem sistemu. Stroški dela so v Sloveniji višji kot v Avstriji, davek od dohodkov pravnih oseb pa se bo zvišal s 17 na 19 odstotkov.

Pomanjkljivosti vidi tudi v infrastrukturi, saj imajo številni industrijski obrati sedež v dolinah, ki nimajo optimalnih prometnih povezav. Kot primer je izpostavil proizvajalca bele tehnike Gorenje, do katerega je mogoče priti le po 30 kilometrov dolgi državni cesti. Investicijska klima je v Sloveniji na splošno pozitivna, je še ocenil gospodarski predstavnik Avstrije. Skoraj vsak teden v Sloveniji odpre predstavništvo kakšno avstrijsko podjetje, predvsem s področja storitev, informacijskih tehnologij in avtomobilske panoge.

FOTO: wirtschaftsblatt.at
FOTO: wirtschaftsblatt.at

S 700 podjetji in naložbami v skupni vrednosti približno 3,4 milijarde evrov so avstrijska podjetja daleč največji tuji investitorji v Sloveniji. V obratni smeri je v Avstriji navzočih 200 slovenskih podjetij.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.