14:51, pet, 29. Mar

Odprtje razstave o Dravi in njenih hidroelektrarnah





V Muzeju narodne osvoboditve Maribor danes ob 18. uri odpirajo razstavo “In zasvetila je luč – Drava in gradnja njenih osmih elektrarn v 20. stoletju”. Zaradi izjemnega pomena reke Drave in hidroelektrarn na reki Dravi so se namreč v tem muzeju odločili pripraviti razstavo, ki prikazuje načrtovanje, gradnjo in razvoj hidroelektrarn, njihov pomen ter spremembe, ki so jih prinesle Mariboru in Sloveniji.

Hidroelektrarna (HE) Fala. Vir: Zavod za turizem Maribor – Pohorje

Interaktivna razstava z eksperimenti

Razstava In zasvetila je luč je pregled HE na reki Dravi v Sloveniji, od prve ideje do izgradnje in njihovega delovanja. Ob ogledu razstave se bodo obiskovalci seznanili z njihovim pomenom za razvoj Maribora in Slovenije, z elektrifikacijo Maribora in njenim pomenom za razvoj industrije, pozabavali pa se bodo tudi z eksperimenti. Razstavo je pripravil muzejski svetovalec Marjan Matjašič ob pomoči muzejske svetovalke Mire Grašič, oblikoval pa jo je Uroš Lehner. Nastala je v sodelovanju z DEM Dravske elektrarne Maribor.

Tudi katalog s podrobnim pregledom nastanka in delovanja HE na Dravi

Marjan Matjašič, avtor razstave, je izpostavil: “Razstavo posvečamo tisočem graditeljem, konstruktorjem elektrarn na Dravi, strojne in elektro opreme, organizatorjem gradbišč. Spominjamo se tudi gradbincev in monterjev, potapljačev in drugih mož, ki so med delom umrli na gradbiščih elektrarn in pri njihovem vzdrževanju.” Direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor Aleksandra Berberih-Slana pa dodaja: “S to razstavo Muzej narodne osvoboditve Maribor sledi tradiciji proučevanja in predstavljanja industrijske in tehniške dediščine Maribora in SV Slovenije. Glede na to, da je zgodovina našega muzeja tesno povezana z družino, ki je leta 1883 prižgala prve električne žarnice v Slovenije, je takšni razstavi res mesto v našem muzeju. Ob razstavi bomo izdali tudi katalog s podrobnim pregledom nastanka in delovanja HE na Dravi.” Direktor DEM Andrej Tumpej pa je poudaril: “Veseli nas, da je Muzej narodne osvoboditve Maribor prepoznal vrednost naše družbe v regionalnem in širšem okolju in pripravil razstavo izgradnje verige hidroelektrarn na slovenskem delu reke Drave. Dravske elektrarne Maribor s predstavljenimi osmimi velikimi hidroelektrarnami, petimi malimi hidroelektrarnami in štirimi sončnimi elektrarnami proizvedemo in zagotovimo dobro četrtino potrebne električne energije v državi. In ker je reka Drava energetsko izkoriščena, potrebe sodobnega časa po energiji pa naraščajo, iščemo nove priložnosti proizvodnje elektrike iz obnovljivih virov.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.