13:11, pet, 5. Jul

Odškodnina Percu: Zavajanje Arsenoviča, svetniki izsilili razkritje odškodnine





Na seji Mestnega sveta MO Maribor je bila tudi seznanitev z vsebino izvensodne poravnave z bivšim direktorjem Energetike Maribor Alanom Percem. Poročali smo že, da tako na Javnem holdingu Maribor kot Mestni občini Maribor o znesku molčijo.

Mestni svet je sklep sprejel. Boris Novak, direktor Energetike Maribor, je dejal, da morajo pridobiti soglasje Perca in da bodo s podatki mestni svet seznanili v prihodnjih dneh. Župan Saša Arsenovič je večkrat dejal, da tudi njega vsebina zanima, a glede na odlok bi lahko te informacije zahteval sam, saj mu to odlok dopušča, pa tega ni storil. Gre za izigravanje? Sejo je želel celo zapreti za javnost, a se s tem svetniki niso strinjali.

“Prav je, da mi kot ustanovitelji Javnega holdinga Maribor vemo, kaj se s tem denarjem dogaja.”

Mestni svetnik Miha Recek, predlagatelj sklepa, je dejal: “Prav je, da mi kot ustanovitelji Javnega holdinga Maribor vemo, kaj se s tem denarjem dogaja. Namreč to ni naš denar, to ni vaš denar, to je denar vseh Mariborčank in Mariborčanov, ki plačujejo v ta proračun. Mislim, da je prav, da izvemo, ali je bila to odgovornost samih nadzornikov ali je bil vpliv na nadzornike z vaše strani ali je bil nezakonito razrešen.”

Boris Novak, direktor Energetike Maribor, je dejal: “Moj namen ni podajati stališč o razrešitvi, niti presojati ali je bila skladna z zakonodajo, to je stvar presoje sodišča, moj namen je predstaviti dejstva.” Dejal je, da je bil njihov cilj ob prevzemu doseči hitro in učinkovito rešitev in komentiral: “Gre za primer, ki ni tako redek.” Sporazum je potrdil nadzorni svet, potrdila ga je tudi skupščina, na tem mestu pa dodal, da klavzula določa, da je vsebina stvar zaupne narave.

Primož Juhart, LPR, je uvodoma citiral statut in dodal: “Ta agonija s skrivanjem informacij v naših javnih podjetij traja že nekaj časa, upravičeno se javnosti poraja vprašanje zakonitosti, smotrnosti, racionalnosti vseh odločitev.” Skrivanje je po njegovem mnenju le zaradi nepravilnosti.

Matic Matjašič, Lista mladih. Povezujemo, Maribor: Kaj se mi zajebavamo? Imamo javni denar, tu sedimo kot najvišji organ MOM, katerega delo je javno. Kdo se heca? Za vsak evro ima vedeti vsak občan Maribora.”

Mestni svet je sklep s 26 glasovi sprejel. Boris Novak je dejal, da morajo pridobiti soglasje Perca in da bodo o podatkih mestni svet seznanili v prihodnjih dneh. A svetniki so poudarjali, da soglasje Perca že imajo.

Milan Mikl, Lista Franca Kanglerja: “Prosim, da epilogu pridemo danes do konca, v kolikor se to ne bo zgodilo, bo Lista Franca Kanglerja zapustila sejo, tega si ne želim, tega nismo nikoli naredili, nimam volje, da še delamo.”

Sejo želeli zapreti za javnost

Čeprav so svetniki sklep izglasovali in je Novak obljubil, da bo podatke razkril, je sejo med glasovanjem zapustil. Sledil je odmor, med tem časom je bilo na hodniku precej pestro. Po odmoru je župan dejal, da je Novak soglasje s strani Perca pridobil, in dejal, da predlaga, da javnost sejo za čas razkritja podatkov zapusti. S tem se svetniki niso strinjali.

Recek: “Zahtevam, da je razprava javna. Gre za javni denar, javno podjetje.”

Svetniki so naposled na mizo dobili pogodbo, javnosti pa dokumenta Novak kljub odločbi Informacijske pooblaščenke ne želi pokazati.

Bodo plačali najmanj 80 tisočakov kazni in sodne stroške?

Čeprav je Informacijska pooblaščenka povedala, da gre za informacijo javnega značaja in da se podatke lahko razkrije, Novak tega ne želi storiti. Zato holdingu grozi visoka kazen in sodni stroški.

Boris Novak: “Še vedno je to predmet BK TV in Večera, še vedno informacija pooblaščenka ni odločila o pritožbah, ko bomo dobili odločbo, bomo to razrili”

Na Energetiko Maribor, JHMB in MO Maribor smo sicer poslali obrazec z “Zahtevo za dostop informacij javnega značaja”, a so nam dostop do dokumenta na današnji dan zavrnili, zato smo se pritožili in znova zahtevali dokument, ki dokazuje, da so vsa pravna razmerja z Alanom Percem zaključena, in zaprosili za vsebino.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.