23:38, pet, 26. Apr

Skrivanje informacij Javnega holdinga Maribor, si je župan tako predstavljal boljši servis?





Kot smo že poročali, je po naših informacijah za razrešitev z mesta direktorja Energetike Maribor Alanu Percu pripadla odškodnina. To smo preverjali tako na Javnem holdingu Maribor kot na Mestni občini Maribor kot lastnici javnih podjetij, a so se tako eni kot drugi zavili v molk.

Neuradne informacije pričajo o tem, da bo Alan Perc dobil več deset tisoč evrov odškodnine. Zakaj in koliko? To smo vprašali Javni holding Maribor (JHMB), ki pa se očitno zelo trudi, da takšne informacije ne bi prišle v javnost. Na naše poizvedovanje so odgovorili le: “Zahvaljujemo se za vaša novinarska vprašanja; seznanjamo vas, da so vsa pravna razmerja z g. Percem zaključena, vsebine pa ne komentiramo.”

Še enkrat smo jih pozvali, da vendarle vsebinsko govorijo, saj gre za javno podjetje in javni denar, a so odgovorili le: “Na vaše novinarsko vprašanje smo vam že odgovorili; zadeve ne komentiramo.”

Ker menimo, da gre za pomembno in javno informacijo, smo na Energetiko Maribor, JHMB in MO Maribor poslali obrazec z “Zahtevo za dostop informacij javnega značaja.” Vztrajali bomo, da Mariborčani izvedo, koliko denarja je šlo zaradi te slabe odločitve. Verjetno si župan ni tako predstavljal boljšega servisa, ki ga je obljubljal ob ustanovitvi holdinga.

Namreč z javnopravne narave in predvsem nalog, za izpolnjevanje katerih je bilo javno podjetje Energetika Maribor, d.o.o., ustanovljeno, je nesporno, da razpolaga in upravlja z javnimi sredstvi ter da je vsakršno razpolaganje z javnimi sredstvi javno. 

Čeprav je holding ustanovljen le dve leti, pa čudi dejstvo, da so v tem času že večkrat zavrnili podajanje informacij, po naših podatkih so celo sprožili tožni postopek zoper informacijsko pooblaščenko, ker niso želeli slediti njeni odločbi, kjer je odločila, da mora JHMB odgovoriti na vprašanja in zagotoviti določene dokumente, ki se navezujejo na razrešitev Alana Perca, enemu izmed medijev.

Raje tožba kot podajanje informacij

A tega Javni holding Maribor ni storil, po naših neuradnih informacijah so raje šli tožili Republiko Slovenijo oz. natančneje Informacijsko pooblaščenko. Očitno bodo storili vse, da bodo informacije v zvezi z razrešitvijo in stroški prikrili javnosti. S tem pa najverjetneje zapravili še več javnega denarja.

Mi smo se z vprašanji, kdo bo odgovarjal in prevzel strošek odškodnine, obrnili tudi na MO Maribor, kjer so nam povedali: “Prosimo, da se obrnete na nadzorni svet JHMB.” Po dodatnem zaprosilu za odgovore, so nam še enkrat dejali: “Kot smo že dejali, je zadeva stvar gospodarske družbe in njenega nadzornega sveta.”

Po vnovični prošnji za komentar župana predvsem na temo glede odgovornosti vpletenih, glede na to, da sta kot nadzornika o razrešitvi odločila Damijan Škrinjar in Mateja Cekić, ki je celo zaposlena na MO Maribor, smo le dobili odziv župana. Saša Arsenovič se je za lokalec.si tako odzval: “Moje delo in delo mojih sodelavcev je vsekakor transparentno. Predmetne zadeve ne poznam, poleg tega so za vse postopke, ki se nanašajo na urejanje pravnih razmerij med Energetiko Maribor in mag. Alanom Percem, izključno pristojni sedanji direktor Energetike Maribor, nadzorni svet družbe in JHMB, kot skupščinski organ družb holdinga. Gre za avtonomne organe, ki svoje odločitve sprejemajo v skladu s predpisi, ki urejajo njihove pristojnosti in odgovornosti.”

Naj še enkrat poudarimo, da gre za podatke v zvezi s porabo javnih sredstev, zato predstavlja konkretno zakonsko podlago za posredovanje teh javnosti tudi določba Zakona o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ).

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.