11:28, pet, 17. Maj

Odziv veterinarske zbornice na obtožbe: Cepivo za steklino je preizkušeno in varno





Po družbenem omrežju Facebook je zaokrožila zgodba ene od uporabnic, ki je peljala cepiti svojo psičko proti steklini, nato pa je imela psička hudo reakcijo. Lastnica je pozvala ljudi, naj ne cepijo psov proti steklini, češ da je serija cepiva slaba in škodljiva. Veterinarska zbornica se je odzvala na njene besede, tudi o tem, da naj bi veterinarji vedeli, da je cepivo škodljivo.

Ingrid Koprivc je zapisala svojo izkušnjo. V petek je peljala svojo pisčko na cepljenje proti steklini, zvečer je bila psička po njenih besedah v redu. Ponoči pa naj bi psička postala nemirna: “Nastopila je noč – cvileča noč, psička je bila nemirna, vse noč cvilila in se neobičajno veliko praskala. Nekako sva v objemu preživeli to noč. Zjutraj je imela po glavi izbokline .. 3 nad očesom, in 3 na gobčku, nenormalno jo je srbelo celo telo. Zavračala je vodo in hrano. Nato pa je pričela z bruhanjem, ki je bilo najprej bele barve in penaste oblike. Ponoči pa je pričelo dobesedno teči iz nje. Driska – ki to ni, saj je izločala samo kri. Mlake krvi. Bruhanje s sledmi krvi. Ki se ni ustavilo.”

Posnetek objave na Facebooku. Vir: Facebook

Psičko je odpeljala na dežurno veterino, “kjer so priznali STRANSKE UČINKE CEPJENJA Oz. ZASTRUPITEV z cepivom. Ker pa sem, kakršna sem, sem prišla celo do priznanja dežurnega veterinarja, da je z zadnjo serijo cepiv proti steklini nekaj hudo narobe, saj moja psička ni osamljen primer zadnjega meseca.!!! Je ze 4 z temi simptomi. Žal 2 primera te zastrupitve s cepivom nista dočakala jutra”.

Zapisala, da je serija cepiv “pokvarjena” in pozvala ljudi, naj ne peljejo psov na cepljenje proti steklini

Zapisala ji je, da “odgovornosti ne prevzema nihče, stroškov ne bo kril nihče drug kot jaz sama pa saj stroški tukaj igrajo stransko vlogo, gre se zato da žival trpi hude bolečine.. Zaradi napake – kot je zadnja leta to postala praksa na vseh nivojih. Vedo da je ta serija cepiv “pokvarjena” pa cepijo dalje. V tišini.” Zaključila je, da je njena psička v domači oskrbi, da bo naslednjih 24 ur odločilnih. In da piše, ker je besna in razočarana. “Predvsem pa zato, da vas opozorim. NE ODZOVITE SE NA POZIVE CEPJENJA PROTI STEKLINI. Ta serija cepiv JE smrtno NEVARNA. Odgovorni pa boste sami.! Veterinarji to že vedo, samo nam to prikrivajo vse dokler ni prepozno,” je odločno pozvala ljudi, naj pse ne peljejo na cepljenje proti steklini.

Veterinarska zbornica izpostavlja, da so preobčutljivostne reakcije na cepivo redke

Veterinarska zbornica se je potem, ko je objava uporabnice na Facebooku zaokrožila in so jo nekateri mediji povzeli, odzvala in poudarila, da  so preobčutljivostne reakcije načeloma redke, če do njih pride, pa jih je treba simptomatično zdraviti. STA piše, da so ob tem zagotovili še, da veterinarji neželene učinke evidentirajo in poročajo. V sporočilu za javnost, ki ga je zbornica ob tem zapisala, je še, da pri vsakem zdravilu obstaja možnost pojava nezaželenih dogodkov po uporabi in da proizvajalec ukrepa tako, da izboljša formulacijo in druge ukrepe, ki so povezani z zdravilom in navodili, kako to zdravilo uporabiti, če se ugotovi, da se pojavlja več neželenih učinkov ali pa če se pojavijo novi neželeni učinki.

Veterinarska zbornica: Podatek, da gre za več primerov neželenih dogodkov, ne drži

Po poročanju STA so na Veterinarski zbornici zatrdili, da  “podatek, da gre za več primerov neželenih dogodkov, ne drži; dobavitelj cepiva za Slovenijo ni prejel obvestil o drugih morebitnih primerih”.  Zapisali so še, da pojavnost  neželenih učinkov pri uporabi serije v prometu ne odstopa od dosedanjega povprečja in je zelo redka. Prav tako trdijo, da je omenjena serija preizkušena in varna za uporabo.  Omenili so tudi konkretni primer in napisali, da lečeči veterinar pridobiva dodatne informacije in da po trenutnih informacijah morebitne virusne infekcije in zastrupitve s toksini v dotičnem primeru še niso izključene. STA še poroča, da so na veterinarski zbornici zaključili s tem, da so v zadnjem času zaznali več primerov krvave driske in bruhanja pri psih, a da to ne sovpada s cepljenjem proti steklini. In da bodo sprožili enake postopke kot danem primeru tudi pri drugih omenjenih primerih, če se bodo pokazala nova dejstva glede pojavnosti neželenih učinkov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.