00:20, pon, 6. Maj

Ogrevanje na lesno biomaso in javna razsvetljava tudi v Hočah





Minuli četrtek so oba projekta s poudarkom na sodelovanju lokalnega gospodarstva predstavili na 1. Podjetniškem forumu, ki so ga v okviru občinskega praznika organizirali v Občini Hoče-Slivnica. Predstavitev se je zaključila z vodenim ogledom biomasne kotlovnice pri OŠ Slivnica.

Občina Hoče-Slivnica je v letu 2014 razpisala dva javna razpisa, in sicer za podelitev koncesije za Daljinsko ogrevanje na lesno biomaso Slivnica in podelitev koncesije za izvajanje gospodarske javne službe urejanja javne razsvetljave.
vlcsnap-00010
Družba Petrol d.d., Ljubljana je bila izbrana kot najugodnejši ponudnik za obe koncesiji in v letu 2015 zaključila z vsemi investicijskimi ukrepi ter v polnem obsegu začela izvajati gospodarski javni službi distribucije toplote in urejanja javne razsvetljave. S projektoma se je Občina Hoče-Slivnica pridružila številnim slovenskim občinam, ki svoje javne objekte ogrevajo na obnovljive vire energije (biomasa) in imajo energetsko učinkovito javno razsvetljavo skladno z zahtevami Uredbe o zmanjševanju svetlobnega onesnaževanja.

V okviru projekta DOLB Slivnica je družba Petrol jeseni 2014 zaključila z izgradnjo kotlovnice in mikro sistema daljinskega ogrevanja na lesno biomaso skupne moči 450 kW in začela z dobavo toplote objektom Osnovne šole in Vrtca Slivnica, na katerih je Občina pred tem uspešno izvedla gradbeno energetsko prenovo, v prihajajočih dneh pa se bodo s toplotno energijo iz sistema začeli oskrbovati tudi odjemalci novozgrajenega objekta Zdravstvene postaje Slivnica. Skupna vrednost investicije v DOLB je znašala 280.000,00 EUR brez DDV in jo je v celoti financirala družba Petrol, občina in njeni uporabniki pa so pridobili zanesljiv in dolgoročno cenejši vir ogrevanja, ki je zamenjal obstoječe dotrajane kotlovnice na kurilno olje in pomembno prispeval k zmanjšanju izpustov CO2 v občini.
vlcsnap-00012
V okviru podeljene koncesije za izvajanje izbirne gospodarske javne službe javne razsvetljave, pa je družba Petrol v vlogi investitorja v mesecu aprilu 2015 zaključila z izvedbo zamenjave 980, z Uredbo neskladnih in energetsko neučinkovitih svetilk, ki so jih zamenjala energetsko učinkovita LED in VTNA svetila. Poleg menjave svetil, je bil v okviru investicijskih ukrepov implementiran tudi sodobni sistem energetskega monitoringa in upravljanja javne razsvetljave, kataster javne razsvetljave in Center za prijavo napak. Celotna naložba je znašala 350.000 EUR brez DDV, ki se bo v 15 letih v celoti povrnila iz ustvarjenih prihrankov pri rabi električne energije, na katerih je udeležena tudi občina.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.