08:11, sob, 4. Maj

OKUŽBE: NIJZ z napačnimi podatki





Župan Svete Trojice v Slovenskih goricah David Klobasa je včeraj na Facebooku zapisal, da NIJZ operira z napačnimi podatki o okužbah s covid-19.

Zapisal je sledeče: “Ker sem v zadnjih dveh urah prejel več klicev zaskrbljenih občanov, z zagotovostjo trdim, da je v objavah za današnji dan na straneh NIJZ prišlo do kolapsa podatkov. Še ob 14:00 uri smo v Občina Sveta Trojica v Slovenskih goricah imeli vsega skupaj 5 potrjenih primerov, od začetka razglašene epidemije do danes. Danes pa podatki prikazujejo kar 21 novih okužb in skupno številko 130, kar je popolnoma napačen podatek. Prav tako vem, da je napaka tudi v primeru Občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah.”

Podatki več občin napačni

Kot je še zapisal, je na Twitterju pozval NIJZ k ponovnemu pregledu podatkov ter večjo natančnost pri vnosih podatkov, ki so za javnost tako občutljivi. Dobil je povratno informacijo, da so podatki več občin napačni in da napake že odpravljajo.

Kot nam je zaupal župan Svete Trojice, je s tem želel le opozoriti odgovorne na NIJZ, da podatki niso pravilni. Na telefonski zvezi ni dobil nikogar, zato se je odločil za objavo na Twitterju. Med prebivalci se namreč zelo hitro naredi panika ob tem, ko preberejo informacije, da je praktično vsak 10 okužen. Kar seveda ne drži. Na NIJZ so podatke že popravili, mi pa smo nanje naslovili vprašanje, kako je lahko prišlo do takšne napake.

Šlo je za človeško napako

Malo po 14. uri so nam iz NIJZ odgovorili: “Na NIJZ vsak dan pripravimo številne podatke in delamo analize o pozitivnih primerih z okužbo z novim koronavirusom. Te podatke vsak in analize vsak dan objavimo na spletni strani NIJZ – dostopno na tej povezavi. Pri enem od dokumentov, kjer objavimo število potrjenih primerov COVID-19 v posamezni občini se nam je zgodila napaka pri prenašanju podatkov in zato je prišlo do zamenjave števila primerov okuženih v posameznih občinah. Na napako je v nedeljo zvečer na Twitterju opozoril župan občine Svete Trojice g. Klobasa, zato smo takoj po opozorilu preverili podatke in napako tudi hitro odpravili. O tem smo tudi na Twitterju obvestili g. Klobaso. Šlo je za povsem človeško napako. Naj poudarimo, da je šlo le za nekaj napačnih podatkov pri prikazovanju podatkov po posameznih občinah, medtem so skupni podatki pravilni.”

https://www.facebook.com/ZupanDavidKlobasa/posts/772569190245481

 

Druge novice

Comment

  • Drago Seršen

    12 oktobra, 2020

    Probat ni greh

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.