00:08, ned, 28. Apr

Omogočen dostop do portala zVem za starše s podaljšano roditeljsko pravico in skrbnike oseb z odvzeto poslovno sposobnostjo





Varuh človekovih pravic je s svojimi argumenti in posredovanjem dosegel, da lahko starši s podaljšano roditeljsko pravico in skrbniki oseb z odvzeto poslovno sposobnostjo po novem dostopajo do podatkov svojih otrok na portalu zVem. Varuh je ugotovil, da sta notranje ministrstvo in NIJZ kršila načelo upravljanja, so sporočili pri varuhu.

“Zadovoljen sem, da smo z našimi posredovanji končno uspeli in tako lahko starši in skrbniki po novem dostopajo do podatkov svojih otrok, pri čemer uporabnikom ni treba izvesti nobenega dodatnega koraka, saj se je njihova pravica, če je zapisana v centralnem registru prebivalstva, samodejno prenesla v sistem zVem,” je sporočil varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Varuh je pri raziskovanju problematike ugotovil, da sta notranje ministrstvo in NIJZ kršila načelo upravljanja, saj so bile osebe s podaljšano roditeljsko pravico in osebe pod skrbništvom ob načrtovanju in pripravi sistema zVem pozabljene, so sporočili pri varuhu.

Nadgradnja sistema menda uvrščena v načrt aktivnosti

Svetina je že jeseni zaznal težave staršev s podaljšano roditeljsko pravico in skrbnikov oseb z odvzeto poslovno sposobnostjo pri dostopu do portala zVem ter se obrnil na ministrstvo za zdravje. Kot je pojasnil varuh, jih je ministrstvo seznanilo, “da je nadgradnja sistema uvrščena v načrt aktivnosti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in ministrstva za notranje zadeve”. Do podobne težave pa naj bi prihajalo tudi na portalu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), je še dodal.

V začetku letošnjega leta, ko se je nanj obrnil starš s podaljšano roditeljsko pravico, ki ni mogel vpogledati v zdravstveno dokumentacijo otrok in zanje prevzeti digitalnih covidnih potrdil, pa je varuh znova posredoval pri ministrstvu za notranje zadeve, NIJZ in ZZZS.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.