18:22, pon, 8. Jul

OPN: Upravno sodišče zavrglo tožbo kandidata za mariborskega župana





“Upravno sodišče zavrglo tožbo in zahtevo za izdajo začasne odredbe mestnega svetnika Igorja Jurišiča v zvezi s postopkom sprejemanja Občinskega prostorskega načrta Mestne občine Maribor”, so danes spročili z Mestne občine Maribor.

Upravno sodišče Republike Slovenije je s sklepom zavrglo tožbo in zahtevo za izdajo začasne odredbe zaradi javne razgrnitve in javne obravnave prostorskega akta, saj gre za postopek sprejemanja splošnega pravnega akta, to je odloka Mestnega sveta Mestne občine Maribor, so danes sporočili iz MO Maribor. “Kot je pojasnilo upravno sodišče, ni mogoče izpodbijati sprejemanja odloka kot splošnega pravnega akta v upravnem sporu. Iz tega razloga tudi ni ugodilo zahtevi za izdajo začasne odredbe, da se zadrži odločanje Mestnega sveta Mestne občine Maribor o Odloku o občinskem prostorskem načrtu Mestne občine Maribor. Kot je še pojasnilo upravno sodišče, je bilo mestnemu svetniku Igorju Jurišiču z odgovorom Sektorja za urejanje prostora podano zgolj obvestilo o postopku sprejemanja občinskega prostorskega akta. S tem ni ovir za nadaljevanje postopka sprejemanja Občinskega prostorskega načrta Mestne občine Maribor,” so zapisali, ob tem pa dodali, da župan MO Maribor Saša Arsenovič in celotna skupina, ki pripravlja in vodi postopek sprejemanja OPN MO Maribor, ves čas podpira sprejetje OPN, ki je potreben za nadaljnji razvoj mesta.

Za komentar smo vprašali tudi mestnega svetnika Igorja Jurišiča, ki je vložil tožbo. V odgovoru nam je dejal: “uvodoma se strinjam z zaključkom sporočila vodstva MOM, da Maribor potrebuje OPN, a ne takšnega, kot ga je pripravila ekipa trenutnega župana, saj ni usklajen ne s stroko, ne z občankami in občani, kaj šele z okoljskimi zahtevami in ki tudi v pravnem smislu ni pripravljen, kot veleva zakonodaja. Dodatno pa je v njem vrsta “podtaknjencev”, kot sta na primer 18 nadstropna stolpnica na sami meji vodovarstvenega območja in pozidava parka v Bresternici.”

Ob tem pa je dodal, da so z vložitvijo tožbe z zahtevo po začasni odredbi želeli v korist mesta preprečiti nepopravljivo škodo, ki bi z morebitnim sprejemom takšnega OPN nastala. “Pomembno je opozoriti, da se sodišče ni izjasnilo o vsebini, ampak zgolj in samo ugotovili (priloga) po opozorilu vodstva MOM, da odgovor na poziv k ničnosti nima značaja dokončnega upravnega akta ampak obvestila in tožbo zaradi tega tudi zavrglo. Samo dejstvo, da je vodstvo MOM izpodbijalo tožbo iz procesnih in ne vsebinskih razlogov me navdaja z velikim optimizmom, saj bi vodstvo MOM zagotovo izpodbijalo tožbo tudi na vsebinski osnovi v kolikor bi smatrali, da bi jim sodišče ugodilo tudi v vsebinskem smislu,” je še zapisal.  Ob tem je še dodal, da zavržena tožba pomeni zgolj to, “da moramo, žal, počakati na morebitno potrditev tako pripravljenega OPN na mestnem svetu in šele potem pravno izpodbiti nezakonit postopek in dokument. Glede na to, da so bila z vložitvijo tožbe tudi vodstu MOM predstavljene vse nepravilnosti v postopku sprejemanja OPN, tako vsebinske, kot tudi postopkovne, bi bilo posiljevanje mestnega sveta (sploh v tem mandatu) s sprejemom takšnega OPN izredno nepremišljeno in za Maribor škodljivo dejanjej” je še pojasnil Jurišič.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.