08:46, pet, 29. Mar

OPOZORILO VOZNIKOM: Vročina lahko dodatno poslabša zbranost pri vožnji





Visoke temperature zraka vplivajo tudi na počutje, zbranost in strpnost voznikov. “Vse udeležence v cestnem prometu tako še posebej pozivamo, naj bodo v poletni vročini nadvse previdni, saj se pri voznikih v tem času pogosteje pojavi utrujenost, ta pa močno poslabša zbranost, ki je nujna za varno udeležbo v prometu“, opozarjajo policisti.

Vir: policija.si
Vir: policija.si

Letošnje poletje zaznamujejo vročina, gneča na cestah in žal tudi tragične prometne nesreče. V zadnjih desetih dnevih je v prometnih nesrečah na slovenskih cestah umrlo 7 udeležencev cestnega prometa, pet jih je prometno nesrečo tudi povzročilo. Umrli so trije vozniki motornih koles, dva voznika osebnega avtomobila, voznik štirikolesnika in potnik v osebnem avtomobilu. Najpogostejši vzrok za te nesreče je bila neprilagojena hitrost, večina umrlih udeležencev prometnih nesreč pa je bila starejših od 40 let. Strokovnjaki za cestnoprometno varnost pa tragične nesreče na cestah pripisujejo tudi utrujenosti voznikov in vročini, ki vpliva na možgane voznikov.

Rdeči alarm
Zaradi velike toplotne obremenitve so na Agenciji RS za okolje že zadnji dan julija izdali rdeči alarm, saj naj bi v prihodnjih dneh temperature podnevi (pre)segale celo 38 stopinj Celzija. “Tako visoke temperature zraka zagotovo vplivajo tudi na počutje voznikov“, opozarjajo policisti in pozivajo k upoštevanju nasvetov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.