20:36, sob, 18. Maj

Organizatorji v polni pripravljenosti na 55. Zlato lisico

Organizatorji tradicionalne 55. Zlate lisice na Mariborskem Pohorju so danes podpisali sponzorski pogodbi z generalnim pokroviteljem omenjene tekme alpskih smučark za svetovni pokal Zavarovalnico Sava in pokroviteljem veleslalomske tekme Novo KBM. Letošnje tekmovanje bo sicer 1. in 2. februarja, kar je nekoliko pozneje kot običajno.

S predstavnikom organizatorja tekmovanja za Zlato lisico generalnim sekretarjem Srečkom Vilarjem sta pogodbo podpisala predsednika uprav Zavarovalnice Sava David Kastelic in Nove KBM John Denhof.
 priprave, 55. zlata lisica (2)
Novost letošnjega dogodka je tudi ta, da bo veleslalomska tekma potekala že v petek, slalomska pa v soboto. Čeprav bo torej prva tekma na delovni dan, pa si organizatorji obetajo večji obisk s strani šolskih skupin, pričakujejo pa tudi še več gospodarstvenikov in drugih obiskovalcev.

Kot je ob tem poudaril generalni sekretar organizacijskega odbora Srečko Vilar, mariborska tekma tudi letos ostaja del Kluba 5, ki povezuje največje in najbolj tradicionalne tekme svetovnega pokala. Tudi zato skušajo še naprej obdržati osnovno rdečo nit dogajanja na tako uglednih tekmah, ki vključuje četrtkovo in petkovo javno žrebanje štartnih številk na Trgu Leona Štuklja, kjer bosta hkrati potekala koncerta skupin Šank rock in Prismojeni profesorji bluesa.

priprave, 55. zlata lisica (3)

Vilar je ob tem pojasnil, da je do selitve tekem na petek in soboto sicer prišlo predvsem zaradi dejstva, da je letošnja lisica tik pred svetovnim prvenstvom v švedskem Areju, uradni dan za odhod na omenjeno prizorišče pa je nedelja.

Misli organizatorjev so kot vsako leto znova usmerjene v napovedi vremenoslovcev, saj si ne želijo, da bi tekmo znova morali seliti drugam, tako kot lani, ko jo je gostila Kranjska Gora. Že takrat so se po končanem dogodku lotili analize stanja, posledica tega pa je nov pristop, med drugim nabava novega sistema zasneževanja s strani upravljavca smučišč.

To je po Vilarjevih besedah že vidno tudi na snežnem stadionu, ki sicer še ni v celoti pripravljen na tekmo, je pa tik pred tem, da bo, in prav danes ga Marprom odpira za rekreativne smučarje. Tudi zato si že zdaj obetajo odlični tekmi, celo več, s Smučarsko zvezo Slovenije načrtujejo, da bi v tednu pred snežno kontrolo, ki bo 23. januarja, tako ženska kot moška ekipa pri njih opravili nekaj treningov.

Sicer pa je do tekme še več kot tri tedne, zato je po Vilarjevih besedah še nemogoče stoodstotno zagotoviti, da tekma v Mariboru bo. Je pa glede na trenutno stanje optimističen in dodaja, da v tem trenutku ne načrtujejo rezervnega načrta, s čimer so se pred kakšnim mesecem še ukvarjali.

“Res je, da je trenutno odjuga, res pa je tudi, da imamo relativno dobro zasneženo progo, zato lahko pozitivno gledamo vse skupaj in smo skoraj prepričani, da bomo tekmo gledali pod Pohorjem,” je dodal Vilar, ki je še povedal, da so pred dvema dnevoma preko Eventima začeli s prodajo vstopnic za ogled tekem, njihova cena pa ostaja ista kot lani.

V skladu s pričakovanji so tudi prijave ekip, saj imajo trenutno prijavljenih že 111 tekmovalk iz 23 držav, med katerimi so seveda vse najmočnejše reprezentance in smučarke na čelu z vodilno Američanko Mikaelo Shiffrin. Gre namreč za zadnji tekmi pred svetovnim prvenstvom, ki bosta v marsikateri ekipi še zadnja možnost za to, da si smučarke izborijo nastop na največjem letošnjem tekmovanju.

Letošnji proračun tekme je v okviru petletnega povprečja in znaša 1,1 milijona evrov, pri čemer bodo 70 odstotkov stroškov pokrili po zaslugi mednarodnih marketinških pogodb in televizijskih pravic, 30 odstotkov pa organizacijski komite, ki deluje v okviru Alpskega smučarskega kluba Branik, zagotavlja preko svojih pokroviteljev.

Da gre za velik dogodek, enega največjih v regiji in Sloveniji, je poudaril tudi predsednik organizacijskega odbora in prvi mož Zavarovalnice Sava David Kastelic in spomnil, da letos hkrati obeležujejo 55 let Zlate lisice in 50 let svetovnega pokala na Mariborskem Pohorju.

“Lani smo tekmo morali seliti v Kranjsko Goro. Letos pa smo prepričani, da nam jo bo glede na vremenske napovedi uspelo obdržati v Mariboru, kar pomeni, da bo letošnja lisica tista prava, kakršne si vedno želimo,” je v družbi predsednika uprave Nove KBM Johna Denhofa, s katerima sta podpisala sponzorski pogodbi, še povedal Kastelic.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.