12:23, čet, 2. Maj

OOZ Maribor





»Država bi morala denar za sanacijo namesto v banke vložiti v podjetja, kot je to praksa v uspešnih EU državah« so bili enotni včeraj obrtniki in mali podjetniki.

V Mariboru so včeraj popoldne razpravljali o možnostih pridobivanja finančnih sredstev za obrtnike in male podjetnike, ki trenutno v Sloveniji zaposlujejo 43 odstotkov vseh zaposlenih oseb in ustvarjajo več kot tretjino vse dodane vrednosti v državi.

Na forumu so iskali predvsem odgovore na vprašanje »Kako lahko obrtniki in podjetniki pridejo do razpoložljivih virov financiranja?«. Kot izhodišča za razpravo so izpostavili kritične razmere za obrtnike v Sloveniji in opomnili na njihovo prevečkrat prezrto vlogo v gospodarstvu. Obrt je namreč danes v vrsti proizvodnih in storitvenih dejavnosti nezamenljivi del gospodarske strukture. Skoraj 93 odstotkov vseh podjetij v Sloveniji predstavljajo prav mikro in majhna podjetja, ki zaposlujejo celo 43 odstotkov vseh zaposlenih in ustvarjajo več kot tretjino vse dodane vrednosti v državi. Kljub temu dejstvu pa država obrtnike in male podjetnike še vedno ne podpira tako, kot bi jih morala. Po mnenju predsednika OOZ Maribor Aleša Pulka bi »morala država denar za sanacijo namesto v banke vložiti v podjetja, kot je to praksa v uspešnih EU državah,« sploh, če ob tem izhajamo iz dejstva, da je Avstrija v zadnjem času v podjetja vložila 20 milijard evrov, Švica pa 40. Zelo zapleten je tudi način pridobivanja razpoložljivih finančnih sredstev; tako s strani države kot EU. Alternativa, po kateri pa v glavnem posegajo mladi podjetniki, so neodvisni viri financiranja ter spletne platforme.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.