Otroci po tem, ko so dobili novo igrišče z igrali: »Vsi smo veseli, da se ne igramo več na cestah«

Včeraj pozno popoldan so uradno odprli igrišče z novimi igrali med bloki na Goriški in Ljubljanski ulici v Mariboru. Gre za igrišče in igrala, za katere so otroci iz teh blokov zbirali prostovoljne prispevke.

»Vsi smo veseli, da se ne igramo več na cestah«

Leila Movrin Maršanič je dejansko deklica, ki se je spomnila, da bi otroci zbirali prostovoljne prispevke in v zameno podarili darovalcem igrače. Z njo se je začelo. Otroci iz blokov so se strinjali, prav tako tudi starši, ki so otrokom pomagali uresničiti željo po boljših, novejših igralih, prostoru, kjer bi se varno igrali in rekreirali. In zdaj? Kaj pravi Leila? »Presrečna sem, da imamo nova igrala. Vsi smo veseli, ne igramo se več na cestah,« je poudarila. Prejšnja igrala so namreč bila že tako uničena, da se ni bilo varno igrati na njih, zato so se jih otroci izogibali. Velikokrat so bili tudi na parkirišču oziroma cesti, ki vodi okrog parka.

V parku so zdaj plezalo, tobogan, gugalnica in peskovnik z novim peskom ter nova klop, ostalo bodo obnovili v naslednjih fazah

»Vse je tipi-top!«

Eden od otrok, ki je že ves čas zraven, je tudi Ian Varga. Med drugimi je pripravil tudi seznam, kaj vse bi radi imeli, a vse se žal še ni uresničilo. Kljub temu je zelo zadovoljen, da so dobili že zdaj veliko. »Zelo sem zadovoljen, meni je vse zelo lepo. Vse je tipi-top. Res mi je zelo všeč,« nam je povedal. Tudi to, da imajo zdaj urejeno vse za najmlajše otroke in tudi za starejše, kot je on sam. »Mi velikokrat plezamo, še večkrat se gugamo,« je razložil.

Otroci so prerezali trak in s tem uradno odprli igrišče z igrali

Skupaj zbrali skoraj 4.000 evrov

Eden od staršev Mladen Markušič nam je povedal, da so otroci v prvih tednih zbrali približno 1.300 evrov zbranih prostovoljnih prispevkov. Ostala sredstva so bila donatorska., od raznih posameznikov in podjetij. Skupni znesek je bil tako slabih 4.000 evrov. Ob tem so bila dela za izklop narejena brezplačno. Kupili so igrala, pesek, za katerega so bili presenečeni nad visoko ceno, nekaj je šlo tudi za potrošni material, za barve, s katerimi so pobarvali mize in klopi okoli peskovnika.

Dobili so gogalnico, na kateri se gugajo tako majhni kot veliki otroci

Obnovo bodo nadaljevali

Rekli so, da se zdaj še ne ustavljajo, ampak bodo postopoma obnovili cel park. Po besedah Markušiča je bil sicer že prvotni načrt obnoviti celoten park, vendar ko so videli, koliki truda in vlaganja je potrebno, iskanja donatorjev in sponzorjev, so videli, da bodo morali načrt realizirati po stopnjah, fazah. Želja ostaja še za fitnes na prostem za večje otroke, najstnike in odrasle. Vse, ki jih zanima sodelovanje, vabijo, da se jim pridružijo. Pohvalil je tudi projektanta Jaka Kerkeša, ki je izrisal postavitev igral, preveril zakonske določitve in varnost igral in igrišča v parku. Pa tudi naš medij, ki je spremljal njihovo zgodbo od začetka do konca, saj so – po njegovih besedah – donatorji slišali za njihovo akcijo.

Mariborski športnik Robert Kereži ob koncu poskrbel še za darila

Posebej pa so se vsi otroci in starši zahvalili športniku Robertu Kerežiju, ki jim je preko svojega društva pomagal na različne načine. Tudi z zbiranjem prostovoljnih prispevkov. Sam nam je povedal, da je vesel, da je projekt izpeljan do konca, ker kot športnik rad starta in tudi pride na cilj. Vesel je, da so otroci, ki so si po njegovih besedah zadali zahtevno nalogo, to nalogo tudi izpeljali.

Mariborski športnik Robert Kereži, ki je otrokom pomagal med akcijo, jim je ob koncu povedal tudi pravljico

Čisto ob koncu je poskrbel, da so na včerajšnjem uradnem odprtju igrišča prisotni otroci dobili tudi darila. »Mojim sponzorjem, ki me spremljajo na mojih športnih poteh, Hervis Slovenija in Pošta Slovenije, ter podpornikom Bodi fit, ki so prispevali darila za mojo športno prireditev v mesecu maju, ko smo tekli in hodili na Žavcarjev vrh in zbirali sredstva prav za ta igrala, se zahvaljujem,« je dejal Kereži in pokazal na ista darila, ki so jih tokrat dobili otroci in starši.