12:07, pet, 29. Mar

Otroci v Mariboru o izboljšavi šolskega sistema





V petek je v Mariboru potekal 28. regijski Otroški parlament na katerem so letos otroci razpravljali na temo šolstvo in šolski sistem. Iz Mariborske regije so izbrali 12 delegatov, ki se bodo udeležili nacionalnega parlamenta v Ljubljani.

Na regijskem otroškem parlamentu, ki ga že 28 let organizira Zveza prijateljev mladine, so se zbrali 103 učenci mariborskih in okoliških osnovnih šol. Po delu v skupinah so se otroški predstavniki zbrali na plenarni seji in izvolili 12 predstavnikov v nacionalni otroški parlament, ki bo v Ljubljani 9. aprila. Sprejeli pa so tudi sklepe, da si želijo več praktičnega pouka, pristnejših odnosov in spodbujanje samoiniciativnosti na področjih, ki jih zanimajo.

otroski parlament
28. regijski Otroški parlament

“Pri metodah učenja smo ugotovili, da potrebujemo več praktičnosti. Da ne bomo naprimer biologijo spoznavali samo skozi učbenike in teorijo, ampak da bomo imeli tudi dovolj časa, da se poglobimo, gremo v laboratorij, pogledamo skozi mikroskope, gremo v kakšen park, da si pogledamo to v živo. Luknje so tudi v ocenjevanju,” je sporočil Tilen Krapše iz OŠ Rudolfa Maistra Šentilj.

Filip Borec iz OŠ Antona Ingoliča je požel velik aplavz prisotnih za izrečeno teorijo: “Teorija pravi o tem kako se je bolje izboljševati v čem smo dobri in da ne vlagamo preveč truda tja kjer smo slabši in ne bomo nikoli dobri.”

IMG_5815
12 izbranih delegatov za nacionalni Otroški parlament

“Otroci razpravljajo o temah, ki si jih sami izberejo. Smo pa opazili, da so bili otroci malenkost nezadovoljni, saj niso mogli slediti uresničitvam njihovih predlogov. In zato bo letos prvič, da se bo tema ponovila naslednje leto, kjer bomo spremljali uresničevanje njihovih idej, njihovih pobud, ki so jih dali in jih bodo še dali na nacionalnem parlamentu,” je povedala koordinatorica projekta Kornelija Kaurin.

Otroški parlament sodi med najpomembnejše oblike participacije mladih pri za njih pomembnih odločitvah v Sloveniji in predstavlja eno od najučinkovitejših oblik neformalnega učenja za aktivno državljanstvo ter vzgojo za demokratičnost in multikulturnost. Zveza prijateljev mladine program izvaja že od leta 1990. Poteka v osnovnih šolah, kjer učenci s pomočjo učiteljev in mentorjev razpravljajo o temi, ki so si jo v prejšnjem letu na nacionalnem zasedanju izbrali. Nato se predstavniki šol zberejo na občinskih, medobčinskih in regijskih ravneh z namenom, da izmenjajo izkušnje, ugotovitve ter oblikujejo predloge in zaključke za otroški parlament na nacionalni ravni, ključna sporočila namenjena regionalnim nivojem pa predstavijo ustreznim institucijam v regiji.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.