22:56, tor, 30. Apr

Otvoritev razstave na Piramidi





Vljudno vabljeni na otvoritev razstave na Piramidi v četrtek, 15. maja 2014, ob 16. uri pod Piramido, natančneje ob začetku poti na Piramido.

Zajeta slika

Pisalo se je leto 1164, 20. oktober 1164.
Štajerski mejni grof Otokar je podelil šentpavelskemu samostanu posesti v Labotski dolini. Opat Pilgrim pa je dal Otokarju v povračilo užitek od dela svojih posesti in mu kot jamstvo izročil dve kmetiji pod mariborskim gradom (sub castro Marchburch).
Listina je bila podpisana na gradu Gornji Maribor (in castro Marchburch).

Ob 850-letnici prve omembe gradu bo Mestna občina Maribor na mestu izkopanega in prezentiranega dela gradu na Piramidi postavila razstavo fotografij, ki bodo skozi utrinke izkopavanj, predstavitev raziskav v posameznih fazah in predstavitev najdb obiskovalcem približale pomen in zgodovino gradu. Z razstavo želimo trajnostno prispevati k revitalizaciji, razumevanju in vključitvi prostora današnje Piramide v zgodovino in zavest Maribora in Mariborčanov.

Zajeta slika

Vabljeni na pohod in otvoritev razstave na Piramidi, ki bo v četrtek, 15. maja 2014, ob 16. uri. Zbirno mesto bo ob začetku poti na Piramido.

Razstavo bo odprl župan MOM, dr. Andrej Fištravec, ogled pa bo vodila Mira Strmčnik Gulič, konservatorka in arheologinja.

Prvo zanesljivo poročilo o obstoju mariborske trdnjave je v virih izpričano leta 1164, ko je mejni grof Otakar na svojem gradu – trdnjavi (in castro Marchpurgh) izročil posest šentpavelskemu samostanu.

Grad Gornji Maribor kot središče Podravske marke (March burg= Mejni grad= grad mejne marke) in v njej največje zemljiško gospostvo takratnega časa pri nas, je zaradi svoje pomembne zgodovinske vloge oblikoval in postavil naselbinske temelje nadaljnjega urbanega razvoja mesta (sub castro Marchpurg), po katerem nosi tudi ime.

Grad je bil postavljen že v začetku 12. stoletja in je živel do konca 18. stoletja, ko je bil porušen.
V letih 2010 in 2011 so se na vrhu griča vršila obsežna arheološka izkopavanja, ki so odkrila celoten zahodni ter del južnega in severnega območja gradu. V naslednjih dveh letih je potekala zaščita in utrditev zidanih ostalin ter ureditev arheološkega najdišča.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.