01:21, sob, 4. Maj

Otvoritev razstave – Projekt 35, letnik 2





Umetnostna galerija Maribor od 23. oktobera do 14. november 2015 v UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2 v Mariboru, organizira otvoritev razstave / PROJEKT 35, LETNIK 2, Potujoča video razstava po izboru 35 mednarodnih kuratorjev.

Elena Damiani, Intersticio, 2012, z dovoljenjem umetnika, izbrano od María del Carmen Carrión

Leta 2010 je Mednarodna organizacija neodvisnih kuratorjev ICI New York lansirala PROJEKT 35, program enokanalnih video del po izboru 35 mednarodnih kuratorjev, od katerih je vsak izbral po eno delo umetnika, za katerega so menili, da pooseblja duh časa in ga mednarodno občinstvo mora videti. Izbor del so hkrati predstavili na več kot 30 prizoriščih po svetu in s tem spodbudili mednarodni diskurz o video umetnosti ter zagotovili prostor za ogled video del na globalni ravni: Berlin, Cape Town, Lagos, Los Angeles, Skopje, Tajpej, Tirana itd.

Zbyněk Baladrán, 40.000.000, 2010, z dovoljenjem umetnika, izbrano od Vít Havránek

Po velikem uspehu in priljubljenosti PROJEKTA 35, se je ICI odločila za sodelovanje z nadaljnjimi 35 mednarodnimi kuratorji v okviru PROJEKTA 35, LETNIK 2. S spremljanjem kompleksnih regionalnih in globalnih povezav med ustvarjalci ter raznolikosti pristopov pri video ustvarjanju ICI ponovno črpa iz obsežne mreže kuratorjev. Vsak od 35 izbranih kuratorjev iz 6 kontinentov je izbral po eno video delo za pričujočo kompilacijo, ki je med 2012-2015 potovala od Poljske do Barbadosa ter zaključuje svojo pot v UGM Studiu v Mariboru. Med turnejo po Kitajski je Massimo Torrigiani, direktor Sejma sodobne umetnosti v Šanghaju, o razstavi zapisal: “ Raznolikost in kakovost izbora sta brez primere, naši obiskovalci so bili hipnotizirani.”.
S Projektom 35 ICI vrača k svojim koreninam. Leta 1975 je ICI organizirala prvo razstavo, ključen pregled video umetnosti z naslovom Video umetnost ZDA za bienale v São Paulu. Na njem so se predstavili umetniki Vito Acconci, Bruce Nauman, Nam June Paik, Keith Sonnier, Steina Vasulka, Bill Viola in drugi. Bili so pionirji ustvarjanja v mediju, ki se je šele uveljavljal na področju sodobne umetnosti, ICI pa je s tem nastopila kot ena prvih in predanih zagovornic te umetnosti.

PROJEKT 35, LETNIK 2 je potujoča razstava v produkciji Mednarodne zveze neodvisnih kuratorjev (ICI) iz New Yorka, ki jo delno podpirata Sklad Horaca W. Goldsmitha in Sklad Roberta Lehmana ter Nadzorni svet ICI in donatorji Sklada za dejavnosti ICI.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.