16:52, čet, 2. Maj

Pa vi, ste bili letos kaj pridni?





Kmalu bo domove obiskal prvi izmed treh dobrih mož – Miklavž.

Če ste bili čez leto pridni, vas morda v noči s 5. na 6. december s skromnim darilcem obišče sveti Miklavž, prvi od trojice dobrih mož.

Ena izmed legend o svetem Miklavžu pravi, da bi naj revni oče živel s tremi hčerami. Ker ni imel dovolj sredstev za poročno doto svojih hčera, se je boleče spraševal, kako bo zagotovil njihovo prihodnost. Miklavž, ki je slišal za njegove težave, se odloči, da jim bo pomagal, s tem da jim je ponoči porinil skozi okno tri kepe zlata.

Dobri mož, ki ga krasi darežljivost in skrb za bližnjega

Ta legenda poudarja Miklavževo darežljivost, ljubezen do bližnjega in skrb za tiste v stiski. Ta zgodba je postala ena izmed najbolj prepoznavnih pripovedi o Miklavžu in je vplivala na oblikovanje tradicij obdarovanja v mnogih kulturah po svetu.

Miklavževa obleka je običajno prikazana kot škofovska, kar odraža njegov položaj kot krščanskega škofa. Tradicionalno so deli njegove obleke vključevali škofovsko mitro (vrhnja kapa), škofovski plašč, rokavice ter pastirski ali škofovski škorenjci.

Sveže pečeni parkljih spadajo v čas Miklavževanja 

V trgovinah Jager že tradicionalno organizirajo Miklavževanje, včasih jih obišče celo Parkelj. Miklavž in Parkelj sta dva lika, ki se pogosto pojavljata v tradicijah Miklavževega praznovanja, predvsem v nekaterih evropskih državah. Medtem ko je Miklavž znana figura, ki otrokom prinaša darila in simbolizira dobrote, je parkelj nekoliko bolj temačen lik, ki se pojavlja kot spremljevalec Miklavža.

Razpored Miklavževanja v trgovinah Jager najdete na tej povezavi. Vse pridne otroke bo tako ob obisku trgovin Jager obdaril Miklavž.

V trgovinah Jager so še posebej znani po izvrstnih sveže pečenih parkljih, ki jih za otroke s posebno pozornostjo pripravljajo v Ptujskih Pekarnah, dopečejo pa jih v vaši najljubši trgovini Jager in predstavljajo izvrstno darilce, ob obisku Miklavža pri vas doma. Če potrebujete ideje za obdarovanje, jih najdete tukaj.

PR

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.