19:10, sre, 19. Jun

Padla prva drevesa na Cesti zmage

Delavci Nigrada so včeraj  začeli z načrtovanim posekom drevoreda na gradbišču Ceste zmage v Mariboru, kjer so kljub protestu manjše skupine stanovalcev podrli prvih nekaj od skupaj 74 lipovih dreves, ki jih nameravajo po obnovi cestišča zamenjati z novimi. Protestnikom podrtja ob prisotnosti policije ni uspelo preprečiti.

Stanovalci, ki se s posekom ne strinjajo, so tudi danes skušali odgovorne prepričati, da podrejo le stara in bolna drevesa, medtem ko bi zdrave pustili, a so jim predstavniki mariborske občine razložili, da poseg terja zamenjavo celotnega drevoreda.

Cesta zmage (9)

Prenova Ceste zmage se je z rušenjem asfaltnih površin in menjavo vodovoda začela pred dnevi in bo trajala dva meseca, načrtovana je tudi hkratna menjava plinovoda, priklop fekalnih priključkov, novih telekomunikacijskih in električnih vodov. Trenutno dela potekajo na odseku med Ulico Pariške komune in Fochevo ulico.

Zaradi podiranja drevoreda prihaja tudi do nesoglasij med stanovalci, ki podpirajo celovito prenovo, in tistimi, ki ji nasprotujejo. Slednji so se pred časom organizirali v Iniciativo za ohranitev lip na Cesti zmage, ki deluje v okviru Samoorganizirane četrtne skupnosti Tabor.

Slednja projektu obnove očita veliko pomanjkljivosti. Med drugim po njihovem sploh ni bilo javne razgrnitve projekta, že v investicijski dokumentaciji ni bil predviden noben drug scenarij, ki bi ohranil drevesa.

“Na torkovem srečanju nas je večina prvič slišala, kaj naj bi se na Cesti zmage delalo in kako naj bi izgledala po koncu del. Odgovorni nam kljub večkrat zastavljenim vprašanjem niso dali nobenih informacij o terminskem planu izvedbe del, o tem, ali bodo napeljavo zamenjevali ali le obnavljali, o tem, kako bo v času izvedbe del organiziran odvoz smeti in podobno,” pravi predstavnik iniciative Tomaž Kostanjevec.

Stanovalci, ki se ne strinjajo z načrti, zato vztrajajo in zahtevajo, da je treba izvedbo nemudoma ustaviti in pripraviti javno razgrnitev projekta ali vsaj predstavitev različnih predlogov in mnenj. Kot dodajajo, cena in nujnost izvedbe projekta nista argumenta, saj ne gre za urgentno zadevo, ampak za več let star projekt.

Vir: STA

Podporniki obnove ustrahovani talci

Marko Polenčič, predstavnik Civilne iniciative za popolno prenovo ulice Cesta zmage, opozarja, da nasprotniki uzurpirajo dve tretjini stanovalcev Ceste zmage. Da namerno “nagajajo”, onemogočajo delo, se nejasno (pre)imenujejo in ustrahujejo podpornike obnove. “Včasih se njihova iniciativa podpisuje pod imenom IMZ, včasih pa “Za ohranitev lip”. Vsakič se imenujejo drugače in, ker niso nikjer registrirani, to itak ni tako pomembno. Bi pa poudaril, da je g. Slavko Gazvoda, predstavnik njihove civilne iniciative v svojem zadnjem pisanju (v Večeru) javno obljubil, da ne bodo izvajali nasilja oz. da ne bodo nadaljevali z vstajami in mirno dovolili izvajanje del. Tudi predstavnica IMZ je v intervjuju (za Večer) to zagotovila. Vsekakor smo bili prepričani, da so stanovalci sprejeli dejstvo, da se ulica obnovi, tako kot to predvideva izbran načrt. Zmotili smo se, saj so to sporočili po dogodku, ki se je dogodil v torek zvečer, ko so s kamnom poškodovali moje okno. Verjetno jih je postalo strah, da se jih bo javno obsodilo, da njihova Iniciativa izvaja huliganska dejanja“, je zapisal Polenčič in opozoril, da se dve tretjini stanovalcev Ceste zmage počuti kot da so talci  v lastnih domovih, saj naj bi jim ljudje, ki ne stanujejo v tej ulico skušali krojiti usodo.  “Se seje sovraštvo med nami, ki tukaj živimo in še bomo po obnovi tudi nadalje živeli. Naša civilna iniciativa, ki se je ustanovila po njihovi ustanovitvi, se mirno zavzema za dokončanje tega projekta, saj bomo z njim pridobili vsi“, je prepričan Polenčič.

Prenova Ceste zmage se je z rušenjem asfaltnih površin in menjavo vodovoda začela pred dnevi in bo trajala dva meseca, načrtovana je tudi hkratna menjava plinovoda, priklop fekalnih priključkov, novih telekomunikacijskih in električnih vodov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.