09:46, pon, 6. Maj

Pahor izmenjal izkušnje z dijaki





Predsednik republike Borut Pahor je danes po govoru na slavnostni akademiji ob 50-letnici Študentskih domov Univerze v Mariboru obiskal Srednjo gradbeno šolo in gimnazijo Maribor, ki je danes dobila nove učilnice. Tam je z dijaki v sproščenem pogovoru povedal svoje izkušnje iz gimnazijskih in študijskih let ter izmenjal poglede o različnih temah.

getfoto2

“Večina naših ljudi ta hip ne vidi Slovenije v najlepši luči. In imajo prav. A iz tega povprečja izstopa ena generacija, ki bo v najbolj žlahtnem pomenu te besede podrla nasipe malodušja, ki smo jim danes priča. In to ste vi,” je dijakom povedal predsednik Pahor. “Ste generacija, ki je bila socializirana skozi to krizo. Ste generacija, ki ve, da je treba delati za uspeh, da vedno uspeh ne pomeni samo kopičenja premoženja, da imate tudi ambicije, da dosežete rezultate, ki bodo navdih drugim, da dosežete neke izjemne mejnike na področju vašega dela ali življenja, ki vas bodo osrečevali in niso nujno povezani le s tem, da z materialnimi statusi dokazujete svoj uspeh.”

Sam je optimist: “Ne živimo najlepših časov, a smo imeli kot narod že veliko bolj trpke in grenke, pa smo jih premagali. Premagali bomo tudi te, upam, da na miren in demokratičen način, ne le doma ampak tudi v svetu. Mislim, da boste vi že iznašli poti in cilje, ki nas bodo peljali naprej in navzgor.”

Dijake so med drugim zanimali njegove izkušnje iz srednješolskih in študijskih let, njegovi pogledi na maturo in šolnine, njegovo mnenje o šolanju in iskanju službe v tujini, pa tudi o visoki brezposelnosti mladih v Sloveniji. Pri tem je izrazil prepričanje, da bo v prihodnosti bolje. “Obstaja, na podlagi zgodovinskih izkušenj, velika verjetnost, da se bo svet znova pobral iz te krize in da bo nova gospodarska rast omogočila tudi večje zaposlovanje,” je dejal.

A iz krize se po njegovih besedah lahko med drugim naučimo, da se vsega ni mogoče naučiti v šoli. “Gremo v nov svet. Bodite odprti, glejte z odprtimi očmi. Možnosti so, samo treba jih je videt,” je zatrdil.

Pred njegovim prihodom so na Srednji gradbeni šoli in gimnaziji Maribor odprli 650 kvadratnih metrov novih učilnic in kemijski laboratorij. Pahor je predtem nagovoril zbrane na slavnostni akademiji mariborskih študentskih domov, ki letos zaznamujejo 50 let delovanja. Leta 1964 je Študentske domove Maribor ustanovilo Združenje visokošolskih zavodov, leta 1974 pa so prešli pod okrilje univerze. Leta 2000 so študentski domovi tudi uradno postali druga članica Univerze v Mariboru in danes nudijo študentom 2867 ležišč v 15 domovih na petih lokacijah.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.