22:46, sob, 27. Apr

Pahor ob prejemu najvišjega odlikovanje bolonjske univerze: “Ganjen sem”





Predsednik republike Borut Pahor je danes na posebni slovesnosti na Univerzi v Bologni prejel najvišje odlikovanje te univerze, ki ga prejmejo najvplivnejši posamezniki. Pahor se je akademskemu zboru zahvalil za veliko čast in dejal, da odlikovanje razume kot priznanje za svoje napore za dialog, spravo in lepšo prihodnost.

“Ganjen sem,” je dejal Pahor ob prejemu najvišjega odlikovanja bolonjske univerze Sigillum Magnum, so sporočili iz njegovega urada. Razume ga kot priznanje za napore za dialog, spravo in lepšo prihodnost. Kot je dodal, so zgodovinske izkušnje praviloma najtežje in najbolj kompleksne v odnosih med sosednjimi državami, zato je še posebej pomembno, kako pristopamo k urejanju teh odnosov.

Eden izmed najbolj čustvenih trenutkov njegove politične kariere

Orisal je, kot je dejal, enega najbolj čustvenih dogodkov svoje politične kariere, ko sta julija lani z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello z roko v roki na Bazovici pri Trstu stala pred dvema spominskima obeležjema, pomembnima za Slovence in Italijane. Skupaj sta prisostvovala tudi podpisu memoranduma o prenosu lastniška tržaškega Narodnega doma slovenski manjšini in to 100 let po tistem, ko so ga požgali italijanski fašisti.

Spomnil je tudi na obeležitev 100. obletnice koroškega plebiscita, ki sta se je skupaj udeležila z avstrijskim predsednikom Alexandrom Van der Bellnom. Slednji se v svojem govoru tudi v slovenščini opravičil slovenski manjšini za zamude pri uveljavitvi narodnih pravic.

FOTO: Daniel Novakovič/STA

“Redko imamo politiki priložnost, da damo srcu in duši prednost. In teh trenutkov ne smemo zamuditi; če jih, potem je to nenadomestljivo,” je prepričan Pahor.

Univerza v Bologni najstarejša univerza na svetu

V utemeljitvi odlikovanja, ki ga je Pahorju vročil rektor univerze Francesco Ubertini, je posebni pooblaščenec univerze Stefano Bianchini poudaril prizadevanja Pahorja za dialog med narodi in državami ter njegovo privrženost temeljnim evropskim vrednotam, ki povezujejo, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Univerza v Bologni je najstarejša univerza na svetu, ki neprekinjeno deluje od ustanovitve leta 1088. Najvišje odlikovanje univerze so doslej med drugimi prejeli predsednik Italije Mattarella, nekdanja predsednika Evropske komisije Romano Prodi in Jean-Claude Juncker, nekdanji nemški kancler Helmut Kohl ter papeža Janez Pavel II. in Frančišek.

Pred slovesnostjo se je Pahor sestal s Prodijem, s katerim, kot so sporočili iz urada, že dolgo negujeta odlične prijateljske odnose, na predvečer vstopa Slovenije v EU 30. aprila 2004 pa sta na Trgu Evrope med Gorico in Novo Gorico pospremila vstop Slovenije v EU.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.