16:32, pon, 6. Maj

Panika med Slovenci, ki so za praznike nameravali potovati v BiH





Je stanje res tako nepredvidljivo in nevarno, da bi morali odpovedati načrtovano pot?

Po družbenih omrežjih so te dni krožila različna vprašanja, če je potovanje v BiH trenutno varno. Slovenske novice poročajo, da na ma ministrstvu pravijo, da nimajo informacij, ki bi nakazovale na izredno stanje. Prvomajske počitnice mnogi izkoristijo za kratek pobeg in oddih od vsakdana. Veliko je tudi takšnih, ki se odpravijo na obisk sorodnikov na Balkanu. A tokrat je drugače kot prejšnja leta, saj ljudje izražajo zaskrbljenost.

Nobene informacije ne nakazujejo na izredno stanje 

Na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve pomirjajo. “Nimamo informacij, ki bi nakazovale na kakršno koli izredno stanje v Bosni in Hercegovini. Slovenskim državljanom svetujemo, da za potovanja v BiH upoštevajo splošna opozorila, ki jih redno posodabljamo na naši spletni strani,” so zapisali v odgovoru na vprašanje Slovenskih novic.

Na spletni strani so zapisali, da nimajo podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost. O politični situaciji v državi so zapisali, da se lahko občasno pojavijo javni protesti in lahko povzročijo motnje v prometu. “Protesti običajno potekajo mirno. Bodite na tekočem z dogajanem prek medijev, bodite pozorni in se izogibajte vsem protestom. Prek Bosne in Hercegovine potekajo zelo intenzivne in zgoščene migrantske poti,” še navajajo Slovenske novice.

Zakaj sploh prihaja do zaskrbljenosti? Slovenske novice poročajo, da se o vnašanju nemira na Zahodni Balkan in dogajanje v regiji zadnje čase veliko govori, saj se napetosti med Srbijo in Kosovom le še stopnjujejo, vre pa tudi v BIH, kjer sta prosrbska entiteta Republika Srbska in njen voditelj Milorad Dodik večkrat zagrozila, da bi se lahko odcepila od skupne države. To bi lahko znova privedlo do spopadov na tem območju.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.