12:40, pon, 29. Apr

Perutnina Ptuj bo konec maja dobila nove nadzornike





Delničarji Perutnine Ptuj, med katerimi je že nekaj mesecev največji Sij, bodo na izredni skupščini 27. maja odločali o novem nadzornem svetu. Iz nadzornega organa se poslavlja trojica dosedanjih članov, med njimi tudi predsednik Borut Bratina, vanj pa prihaja šest novih, večina med njimi iz jeklarske skupine v ruski lasti.

perutnina ptuj, foto: STA

Ob Bratini se bosta iz nadzornega sveta, če bo obveljal predlagani sklep, objavljen v današnjem sklicu skupščine v časniku Večer, poslovila še predstavnik perutninarske zadruge Simon Toplak in Drago Sok.

Med šesterico predlaganih novih članov nadzornega sveta jih pet prihaja iz Sija, med njimi tudi Andrej Zubicki, preko Dilona največji lastnik Sija.

Z njim prihajajo prvi mož Sija Anton Černih, njegov namestnik Igor Malevanov, direktor za korporativno komuniciranje v Siju Denis Mancevič in glavna računovodkinja Dagmar Planko. Kot predstavnik Kada med nadzornike prihaja Simon Černetič.

Družba Sij – Slovenska industrija jekla je po uspeli prevzemni ponudbi svoj delež v ptujski družbi povečala na 77,43 odstotka.

Ponudbe glede na stališče ministrstva za finance s konca januarja nista sprejela država in Kapitalska družba, ker da bi s sprejemom pripoznala neenakopravno obravnavo delničarjev. Cena delnic Perutnine, ki jih je Sij posredno pridobil prek Holdinga PMP, je bila po navedbah vlade namreč višja od cene v prevzemni ponudbi, znašala je med 12,75 in 13 evrov.

Ponudbe niso sprejeli tudi rejci perutnine, povezani v Perutninarsko zadrugo Ptuj, ki imajo v družbi 13-odstotni delež in so želeli, da bi skupaj z državo zagotovili kontrolni delež.

Sij je v prevzemni ponudbi za delnico Perutnine ponujal osem evrov, kolikor je za delnico plačal tudi prek 40-milijonske dokapitalizacije, v kateri je pridobil 45,82-odstotni delež.

Ob dokapitalizaciji je pridobil še 5,53 odstotka družbe, in sicer posredno prek opcijske pogodbe s štirimi delničarji Holdinga PMP (takratnimi člani uprave Romanom Glaserjem, Tonetom Čehom, Nado Krajnc in Milanom Čušem), po kateri je pridobil okoli 56-odstotni delež Holdinga PMP. Slednji je od začetka februarja v 100-odstotni lasti Sija.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.