15:08, tor, 30. Apr

Perutnina Ptuj lani občutila padec prodaje v Srbiji in na Hrvaškem





Perutnina Ptuj je po opravljeni skupščini vendarle objavila rezultate lanskega poslovanja, ki so, kar se tiče končnega rezultata, daleč pod tistimi iz leta prej. Že po izglasovanih sklepih na skupščini je bilo znano, da je družba pridelala slabih 145.000 evrov dobička, ki je ostal nerazporejen. Na ravni skupine je čisti dobiček znašal 92.000 evrov.

perutnina ptuj, foto: STA

Kot je zdaj že nova uprava ptujske družbe, ki jo je na to mesto imenoval novi lastnik Sij, pojasnila v revidiranem letnem poročilu, objavljenem na spletni strani Ajpesa, so v skupini kljub velikim cenovnim pritiskom uspeli obdržati visoko raven prihodkov od prodaje, zlasti zaradi povečanja prodaje v Sloveniji in v izvozu na trge, kjer skupina nima lastnih družb.

Na ravni skupine so tako lani zabeležili 247 milijonov evrov prihodkov, kar je štiri odstotke manj od leta pred tem, a so hkrati v Sloveniji in v izvozu na nedomocilne trge povečali prihodke od prodaje za okoli tri odstotke. Prodaja na ravni družbe je tako iz 144 milijonov leta 2014 zrasla na 148,5 milijona v lanskem letu.

Ptujska skupina je leto 2015 končala s precej nižjim čistim dobičkom od tistega leto prej, ki je znašal skoraj šest milijonov evrov, še vedno pa je to precej bolje kot leta 2013, ko so beležili več kot 34 milijonov evrov čiste izgube. Na ravni družbe so predlani ustvarili 4,6 milijona evrov čistega dobička, leta 2013 pa so tudi zaradi slabitev finančnih naložb v Merkur, Center naložbe in Probanko beležili dobrih 53 milijonov evrov minusa.

Perutnina je lani dosegla 22,8 milijona evrov dobička iz poslovanja (EBITDA), kar je za 13 odstotkov manj od doseženega v letu prej. “Glavni razlogi so v nižji količinski prodaji na trgih Srbije, kjer je prodaja padla za 10,5 odstotka, in Hrvaške, kjer je padla za osem odstotkov, ter nižje dosežene povprečne prodajne cene na trgih Srbije in BiH,” pojasnjujejo v družbi, ki jo od letošnjega prevzema s strani ruskih lastnikov vodi Tibor Šimonka.

V podjetju ob tem poudarjajo, da je bila dosežena EBITDA marža v višini 9,2 odstotka za perutninsko dejavnost še vedno nadpovprečna. Ob zaostrenih tržnih razmerah na trgih držav nekdanje Jugoslavije, kjer imajo svoja podjetja, so z doseženim rezultatom zadovoljni, čeprav je ta zaostal tako za planiranim kot tudi doseženim v letu prej.

Kot še dodajajo, so sveža finančna sredstva, ki so jih pridobili z vstopom novega lastnika, namenili pokrivanju finančnih obveznosti do bank, kar je skupaj z drugimi ukrepi za izboljšanje finančnega položaja prispevalo k 57 odstotkov nižjemu neto finančnemu dolgu in polovico boljšemu finančnemu vzvodu kot v letu prej.

Uprava se je namreč s konzorcijem bank upnic lani dogovorila za dolgoročni reprogram odplačevanja glavnic tako dolgoročnih kot tudi kratkoročnih kreditov do leta 2020, večina kreditov kreditov pa se je spremenila v dolgoročne. Banke so kot ključni pogoj postavile dokapitalizacijo družbe v višini najmanj 20 milijonov evrov do konca lanskega leta, kar je Perutnina z dokapitalizacijo s strani Sija izpolnila.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.