07:48, čet, 2. Maj

Pesniški večeri kot uvod v Dneve poezije in vina





Dvajseti festival Dnevi poezije in vina, ki se bo uradno začel v sredo z otvoritveno slovesnostjo na Ptuju, bodo že drevi uvedli pesniški večeri, ki bodo potekali vse do torka zvečer v osmih krajih po Sloveniji in v zamejstvu. Prvi bo na vrsti nocoj v kraju Veličane, oblikovali ga bodo udeleženci kanadsko-slovenske prevajalske delavnice.

20. dnevi poezije in vina

V ponedeljek se bodo udeleženci prevajalske delavnice Miljana Cunta, Stanka Hrastelj, Gorazd Kocijančič in Aleš Šteger in njihovi kanadski kolegi George Elliott Clarke, Natasha Kanape Fontaine, Pierre Nepveu in Gillian Sze preselili v bližnji kraj Kog, večina predvečerov pa bo potekala v torek.

Tako bodo pesniško branje pripravili v parku pred Valvasorjevo knjižnico v Krškem, na katerem bodo sodelovali Ana Brnardić iz Hrvaške, Matvei Yankelevich iz ZDA in Veno Taufer. V ljubljanskem jazz klubu Gajo bodo nastopili pesniki Charles Simic iz ZDA, Ko Un iz Južne Koreje in Vlada Urošević iz Makedonije.

Pavlova hiša v avstrijski Potrni bo gostila Glorio Gervitz iz Mehike, Fistona Mwanzo Mujilo iz Kanade in avstrijsko pesnico Mario Seisenbacher, v Vili Podvin v Radovljici pa se bodo predstavili Zehra Cirak z Danske, Sigbjorn Skaden z Norveške, Anastassis Vistonitis iz Grčije.

V Galeriji Püša v Voličini bosta nastopila sirski pesnik Faraj Bayrakdar in Kristin Berget iz Norveške, Pri Lukatelu v Volčah Tibor Hrs Pandur, italijanski pesniki Maurizio Mattiuzza, Claudia Salamant, Margherita Trusgnach, Andreina Trusgnach in Els Moors iz Belgije, udeleženci prevajalske delavnice pa bodo nastopili v Zgornji Kungoti, je razvidno iz festivalskega programa.

Dnevi poezije in vina bodo do 27. avgusta na Ptuju in drugih manjših krajih ponudili 63 dogodkov, kar je največ doslej. Ob 20-letnici festivala bodo gostili 20 avtorjev, med njimi štiri častne: enega najbolj priznanih korejskih pesnikov Ko Una, ameriškega pesnika srbskega rodu Charlesa Simica, makedonskega pesnika Vlado Uroševića in slovenskega klasika Vena Tauferja. Letos organizatorji napovedujejo tudi obsežnejši vinski program.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.