20:57, pet, 3. Maj

Pinus po treh mesecih z veliko izgube





Podjetje Pinus iz Rač, ki je v lasti Igorja Jurija Pogačarja in je od konca leta 2012 v pravnomočno potrjeni prisilni poravnavi, je v prvih treh mesecih letos pridelalo za dobrih 600.000 evrov čiste izgube. V tem času je ustvarilo skoraj 1,2 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je devet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

getfoto2 (9)

Kot v poročilu o poslovanju v prvem trimesečju, ki je objavljeno na spletni strani Ajpesa, pojasnjuje predsednik uprave tovarne kemičnih izdelkov Marko Klemenčič, je nižja realizacija posledica težav z zagotavljanjem zadostnih likvidnostnih sredstev za nabavo potrebnega materiala in surovin za proizvodnjo izdelkov na področju sredstev za varstvo rastlin.

V podjetju so zato nadaljevali z aktivnimi razgovori z bankami upnicami glede nadaljnjih možnosti pridobitve dodatnih finančnih virov, pa tudi glede začetka vodenja prodajnega postopka podjetja. S tem bi namreč lahko dobili finančno močnega strateškega lastnika, ki bi Pinusu zagotovil nadaljnji razvoj in delovanje.

Klemenčič o potencialnih strateških partnerjih molči, časnik Dnevnik pa je nedavno pisal, da naj bi se za nakup podjetja zanimala vsaj dva tuja vlagatelja – ameriška družba Albaugh, s katero Pinus že poslovno sodeluje, ter italijansko podjetje Diachem. Interesentov pa bi lahko bilo še več, saj si predvsem nekatera podjetja z drugih celin želijo hitrega vstopa na evropski trg, Pinus pa ima trenutno dovoljenja za trženje svojih izdelkov v 12 državah EU.

Uprava nadaljuje tudi z aktivnostmi za zniževanje stroškov na vseh področjih. Stroške dela so v prvih treh mesecih znižali za osem odstotkov, trenutno pa zaposlujejo 75 ljudi, ki trenutno zaradi povečanega obsega naročil delajo v dveh izmenah. Kljub večjim delovnim obremenitvam pa še naprej plačila za svoje delo ne prejemajo redno.

V podravski Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so nad nenehnimi obljubami o poplačilu zaostalih plač in prispevkov ogorčeni, saj so delavcem nazadnje obljubili 100 evrov gotovine in bone v vrednosti 150 evrov za nakupe v eni od trgovskih družb. Menijo, da zakonodaja ne predvideva plačila plače v bonih, saj z njimi ni mogoče poravnati položnic.

Vodja sindikata v podjetju Smiljan Kodela pa je dejal, da drži, da marčnih plač še vedno niso prejeli v celoti. Doslej so dobili okoli 530 evrov neto, a jim v podjetju doslej nikoli niso bili dolžni več kot ene plače, zato delavci oklevajo pri sklicu stavke in upajo na boljše čase, ki bi lahko prišli ob morebitnem dogovoru z bankami ter prodaji podjetja.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.