23:58, pet, 26. Apr

Pirc Musar ob dnevu SV pozdravila približevanje vojske javnosti





Predsednica republike Nataša Pirc Musar je pozdravila odločitev obrambnega ministrstva in Slovenske vojske (SV), da letošnjo slovesnost ob dnevu SV obeležita na drugačen način in njeno delo približata javnosti. “Zelo se mi zdi pomembno, da se ponovno začnejo tkati močnejše vezi, razumevanje in naklonjenost med vojsko in družbo,” je poudarila.

Dan Slovenske vojske obeležujemo 15. maja, ko se je leta 1991 začela uriti prva generacija nabornikov, pristojni pa so ga obeležili danes s celodnevnim pestrim dogajanjem v okolici ljubljanskih Stožic.

Vojska je transparentno prikazala širok nabor različnih znanj, tehnike in tehnologije, ki kot nepogrešljiv del vojaške organizacije zagotavljajo varnost in ponujajo zanimive karierne možnosti, je v nagovoru na večerni slovesnosti izpostavila predsednica republike.

“Zelo se mi zdi pomembno, da se ponovno začnejo tkati močnejše vezi, razumevanje in naklonjenost med vojsko in družbo, med uniformiranimi pripadniki Slovenske vojske in prebivalci v različnih okoljih,” je poudarila Pirc Musar.

Obrambni minister Marjan Šarec je v nagovoru spomnil na številna vlaganja v modernizacijo SV, ki jim botrujejo tudi spremenjene varnostne razmere. “V zadnjem letu smo spoznali, kako krhka vrednota je mir in iluzije o trajnem miru so se razblinile,” je povedal.

“Takoj smo začeli pripravljati dokumente, ki ustrezajo novi situaciji, hkrati pa po letih stagnacije omogočajo nov cikel vlaganj v modernizacijo in opremljenost Slovenske vojske. Vlagamo tudi v raziskave in razvoj, saj je to predpogoj za sodobno, v prihodnost usmerjeno vojsko,” je še dejal minister.

Dogajanje ob dnevu Slovenske vojske je nosilo naslov Srce pod uniformo, srce za domovino in tudi na ta način ponazarjalo poslanstvo Slovenske vojske – biti v službi domovine in njenih državljank in državljanov. Na to je spomnil tudi minister Šarec, ki je poudaril, da so pripadnice in pripadniki vedno in povsod pripravljeni priskočiti na pomoč človeku v stiki.

“Tako bo tudi v prihodnje. Neprecenljiva je vloga Slovenske vojske v sistemu zaščite in reševanja,” je povedal in spomnil na lansko leto, ko je vojska takoj priskočila na pomoč ob naravnih nesrečah, kot sta bila požar na Krasu in pomanjkanje vode v Slovenski Istri.

Načelnik Generalštaba SV Robert Glavaš je izpostavil ukrepe na področju prihodnje modernizacije in razvoja vojske ter njeno kadrovsko krepitev. Izrazil je prepričanje, da sta veliko zanimanje na dopoldanskem delu prireditve in napolnjena dvorana izraz zaupanja državljank in državljanov v Slovensko vojsko.

Na večerni slovesnosti je SV razglasila tudi najboljšega vojaka in podčastnika minulega leta. Naziva za leto 2022 sta si s strokovnostjo, zavzetostjo in domoljubjem prislužila vojak specialist izvidnik ostrostrelec v 74. pehotnem polku desetnik Rok Ernecl in vojaški policist, poveljnik druge bojne skupine v enoti za specialno taktiko PEST, višji vodnik Matjaž Črešnar.

Odlikovanje ob 30. obletnici izhajanja je prejela tudi Revija Slovenska vojska, ki že od leta 1993 neprekinjeno prizadevno naslavlja ključna vprašanja in izzive obrambnega sistema in Slovenske vojske.

Orkester je v nadaljevanju pod taktirko strokovnega vodje višjega vojaškega uslužbenca Aljoše Deferrija izvedel novo koračnico, ki je nastala na podlagi javnega razpisa za Naj vojaško koncertno koračnico leta 2023. Izmed enajstih prispelih je strokovna komisija izbrala Kapelsko koračnico avtorjev Žana Vranetiča in Luka Krofa.

Program se je v nadaljevanju preselil v koncertni del, na katerem je nastopil Big Band orkestra Slovenske vojske z gosti.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.