15:12, ned, 28. Apr

Pirc Musar v Moldaviji: Širitev EU je prava pot





Širitev EU je prava pot, ki vodi k razvoju družbe, je drugi dan obiska v Moldaviji izjavila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Glede moldavskega približevanja uniji je dejala, da so pristopna pogajanja poseben proces, ki zahteva prilagajanje, preoblikovanje in podporo celotne družbe h katere napredku vodi, so sporočili iz urada predsednice.

“Slovenija je že dvajset let članica EU in je v tem času skorajda podvojila bruto družbeni proizvod na prebivalca,” je ob srečanju z guvernerjem Narodne banke Moldavije Octavianom Armasujem kot primer navedla Pirc Musar. Ob tem je sogovorniku zagotovila, da bo Slovenija s svojimi izkušnjami in strokovnim znanjem Kišinjovu pomagala v pogajalskem procesu.

Predsednica se je skupaj z gostiteljico, moldavsko predsednico Maio Sandu in avstrijskim kolegom Alexandrom Van der Bellnom udeležila tudi razprave s študenti moldavske državne univerze, s katerimi so se pogovarjali o izzivih Moldavije na njeni poti k evropski prihodnosti in o pomenu reform ter sodelovanja celotne družbe pri tem.

Pirc Musar je pohvalila napredek Kišinjova, ki ga je v oktobrskem širitvenem poročilu navedla Evropska komisija. Moldavsko politiko in družbo je spodbudila, naj z napori v smeri reforme sodstva in boja proti korupciji nadaljujejo. V nagovoru mladim pa je izpostavila zaupanje javnosti v institucije, ki da je bistveno za dobro delujočo demokracijo.

“Moja vizija Evrope je enotnost, moč in vključenost” je dejala predsednica in dodala, da ima Moldavija s svojimi edinstvenimi prispevki ključno vlogo pri uresničevanju te vizije. Mlade je pozvala, naj prepoznajo “težo svoje vloge” pri oblikovanju prihodnosti Moldavije, saj da ta “pripada mlajšim generacijam”.

V četrtek, prvi dan obiska, je Pirc Musar Moldaviji med drugim že obljubila pomoč in podporo na poti v EU. Ob tem je poudarila, da je Slovenija velika podpornica širitve unije na Moldavijo, Ukrajino, Gruzijo in države Zahodnega Balkana.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.