16:14, pet, 17. Maj

Pivec pozval kardiologe k vrnitvi soglasij





Direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Gregor Pivec je danes na zdravnike tamkajšnjega oddelka za kardiologijo in angiologijo, ki so preklicali soglasja za stalno delovno pripravljenost v laboratoriju za interventno kardiologijo, naslovil javno prošnjo, naj soglasja vrnejo in tako zagotovijo nemoteno zdravstveno varstvo.

getfoto2 (1)

Pivec se je na zdravnike neposredno obrnil v upanju, naj najdejo čim prejšnjo rešitev za nadaljnjo zagotovitev neprekinjenega zdravstvenega varstva na področju interventne in invazivne kardiologije. V okviru danih pravnih in kadrovskih možnosti je namreč po njegovih zagotovilih vodstvo UKC Maribor storilo vse, da bi težave rešili tudi v zadovoljstvo zaposlenih.

Čeprav se prvi mož mariborske bolnišnice zaveda, da se zaposleni v okviru veljavne zakonodaje borijo za svoje delavske pravice in z njim povezano povečano plačilo in je preklic soglasja za delo v pripravljenosti pravica zdravnikov in v skladu s pravili, jih je kljub temu zaprosil, da še enkrat preučijo svoje stališče.

“Vrnitev vaših soglasij za delovno pripravljenost na domu je le začasne narave in ni nobena izjema. V UKC Maribor je 13 delovišč v tej obliki, na katerih dela 120 zdravnikov, pri tem pa je kar 35 zdravnikov starejših od 55 let in vsi bi lahko odtegnili soglasje. Lahko si predstavljate, da bi to pomenilo velik organizacijski problem, predvsem pa bi bilo škodljivo za bolnike,” je v pismu zapisal Pivec.

Ob tem je direktor UKC Maribor izrazil veselje, da bo Samo Granda končno zaključil potrebno izobraževanje, ki ga je predpisal strokovni svet bolnišnice. Izobraževanje se je po njegovih besedah žal podaljšalo za več kot leto dni, a bo njegova prisotnost v ekipi usposobljenih kardiologov brez dvoma razbremenila razmere, predvsem pa bo s šestimi zdravniki lažja organizacija dela.

Hkrati bodo dodatno zaposlili še dva zdravnika specialista, eden od njiju bo specialistični izpit opravil že naslednji teden. Zaposlili ju bodo ob pogoju, da gresta takoj na izobraževanje za interventno kardiologijo, z osmimi izšolanimi interventnimi kardiologi pa bodo v Mariboru v prihodnje z lahkoto organizirali neprekinjeno službo.

Pivec poudarja, da rešitev ne bo takojšnja, saj tovrstno izobraževanje po evropskih smernicah traja približno eno leto, zato je soprispevek obstoječih zdravnikov k izobrazbi tega in predvidenega novega negovalnega kadra nujen.

Direktor bolnišnice je danes tudi zagotovil, da rentgenski aparat po zagotovilih serviserja deluje brezhibno, nadomestni deli pa so zagotovljeni vsaj še dve leti. Kljub temu so v bolnišnici sledili pozivu zdravnikov in pričeli s postopki nabave nove naprave, tako, da počasi uresničujejo strateški cilj dveh RTG aparatov.

Ob tem je Pivec zdravnikom zagotovil, da še naprej ostaja v veljavi tudi zaveza vodstva, da boso za povečan obseg dela v skladu z zakonom poskrbeli za 20-odstotno dodatno plačilo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.