16:48, ned, 19. Maj

Po 6-letno deklico v vrtcu ni prišel nihče: Vsi so ji zaprla vrata, mama se nahaja v zaporu …





Po 6-letno deklico, ki je bila v enem izmed vrtcev v Zagrebu, ni prišel nihče. Mama deklice naj bi bila v zavodu zaprtega tipa, oče je na neznanem naslovu, širša družina pa je sporočila, da za deklico ne more skrbeti. Nihče ni prišel ponjo ob 12. uri v vrtec, ki ga obiskuje štiri ure na dan. Od takrat je v prostorih centra za socialno delo, poroča Jutarnji.hr.

“Voznik zagrebške izpostave centra za socialno delo, socialna delavka, psiholog in 6,5-letna deklica z motnjami avtističnega spektra in brez starševskega varstva so v preteklih urah dobesedno tavali od zavoda do zavoda za varstvo otrok, da bi ugotovili, ali bi kdo dekle sprejel. V preteklih petih dneh je namreč 31 ustanov in vseh rejniških družin zavrnilo sprejem deklice, predvsem zato, ker so čezmerno polni, specializirana ustanova za namestitev otrok z avtizmom na Hrvaškem pa, kot kaže, ne obstaja več,” navaja Jutarnji.

Valerija Kanđera, psihologinja z večdesetletnimi izkušnjami dela na centru za socialno delo, je na Facebooku zapisala: “Naše lepo dekle ima avtizem. In najlepši nasmeh na svetu! Vzgojiteljica in rehabilitatorka pravita, da je najboljši avtistični otrok, s katerim imajo opravka, je neagresivna, vesela, dostopna za vodenje. In ima najbolj nežen pogled na svetu! Evo, zdaj je v moji pisarni hrvaškega zavoda za socialno varstvo. Ki se je preimenoval in ni več Center. Kdo pa je brez smisla in logike centraliziral vse, kar se je dalo centralizirati. To nam je dala reforma. In povečani koeficienti za tiste, ki sedijo v centralni službi in ne delajo neposredno z uporabniki.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.