11:01, čet, 18. Apr

Po počitnicah in dopustih poskrbite za pitno vodo





Počitnice in dopusti so v polnem zamahu. Skoraj vsakdo izmed nas se vsaj za nekaj dni odpravi od doma, v naši odsotnosti pa voda stoji v hišnem vodovodnem omrežju. Glede na trenutne temperature okolja se posledično dvigne tudi temperatura vode in ustvarijo se idealni pogoji za rast in razmnoževanje mikroorganizmov (vedeti je potrebno, da se voda v hišnem vodovodnem omrežju ne nahaja v sterilnem okolju). In prav zato je potrebno po vrnitvi domov izvesti nekaj ukrepov s katerimi zagotovimo varno oskrbo z vodo. Zavedati se je namreč potrebno, da je voda živilo in da je pokvarljiva, opozarjajo na Mariborskem vodovodu.

Vir: pixabay.com
Vir: pixabay.com

Najverjetneje se bo pri prvem točenju vode po daljši odsotnosti pojavila obarvanost vode. “To naj vas ne skrbi saj gre za običajen pojav. Obarvanost bo izginila takoj, ko bo prišlo do izmenjave vode, ki je stala v hišnem vodovodnem omrežju s svežo vodo iz javnega vodovodnega omrežja. Vzrok gre pripisati uporabi nekakovostnih materialov v hišnem vodovodnem omrežju, ki rjavijo. Po popravilih na javnem ali hišnem vodovodnem omrežju pa je obarvanost tudi posledica usedlin na vodovodni mreži,” pravijo na Mariborskem vodovodu.

Ob tem so opozorili, da je treba po odsotnosti hišno vodovodno omrežje temeljito izprati. “Priporoča se, da odstranimo mrežice na pipah in pustimo vodo prosto teči vsaj 15 minut. Postopek izpiranja izboljšamo, če med točenjem vode zapiramo in pripiramo pipo. S tem ustvarimo turbulenten tok, ki iz notranjosti cevi posname biofilm in rjo,” priporočajo. “Zavedamo se, da je izpiranje v nasprotju z varčevanjem z vodo vendar ima skrb za zdravje v tovrstnih primerih prednost pred varčevanjem (vodo pa lahko uporabimo za druge namene kot na primer za zalivanje rož),” so dodali.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.