01:28, čet, 4. Jul

Po slabih rezultatih na UM obrnili ploščo: Šanghajska lestvica za njih ni pomembna, na spletni strani ravno tej lestvici dajejo tej lestvici največji pomen





Poročali smo, da je med najslabšimi univerzami, Univerza v Mariboru, ki je izpadla je celo iz Šanghajske lestvice top 1000. Če so na svoji spletni strani sami zapisali, da gre za najbolj uveljavljeno in vplivno mednarodno lestvico razvrščanja univerz, pa so sedaj, ko imajo slab rezultat, dejali, da večjo pozornost namenjajo drugim lestvicam.

Po slabih rezultatih obrnili ploščo: Šanghajska lestvica za njih ni pomembna, ne glede na to, da na spletni strani ravno tej lestvici dajejo največjo težo

Povprašali smo jih, kako komentirajo dejstvo, da univerza ni uvrščena med 1000 najboljših na Šanghajski lestvici. Njihov komentar pa: “Zaradi specifične metodologije Šanghajske lestvice na Univerzi v Mariboru večjo pozornost namenjamo drugim lestvicam, ki preko širšega nabora kazalnikov univerze ocenjujejo bolj celostno.” Zanimivo je dejstvo, da imajo na Univerzi v Mariboru na spletni strani celo zavihek kakovost, kjer so objavljene lestvice. In tam sami zapišejo: “ARWU je najbolj uveljavljena in vplivna mednarodna lestvica razvrščanja univerz, ki jo je od leta 2003 pripravljal Center for World-Class Universities of Shanghai Jiao Tong University (CWCU). Po letu 2008 lestvico sestavlja neodvisna organizacija Shanghai Ranking Consultancy.” Očitno je to za njih veljalo, dokler so se na njo uvrščali sami, sedaj, ko jih na lestvici več ni, pa so se odločili večjo pozornost nameniti drugim lestvicam. 

 

Vir: Univerza v Mariboru

V prejšnjem članku smo objavili tudi statistiko, kako je zniverza v zadnjih štirih letih precej padala po lestvici, zato smo jih povprašali, kaj je po njihovem mnenju razlog. “Glede na naše analize razmerij in gibanj rezultatov se na Šanghajsko lestvico v zadnjih uvršča vedno večje število univerz iz vzhodnega dela sveta, ki jim finančna sredstva omogočajo, da se ciljno usmerijo na kazalnike, ki jih Šanghajska lestvica meri.” V nadaljevanju so zapisali, da s tem dosegajo boljše rezultate kot številne univerze v Evropi: “Primer tega je število univerz iz Kitajske znotraj 1000 uvrščenih na lestvico, ki se je povečalo iz 154 v letu 2019 na 214 v letu 2023, kar predstavlja že 21% vseh uvrščenih.”

“Trendi merjenja kazalnikov velikega dela lestvic razvrščanja univerz gredo v smeri ocenjevanja trajnostne in družbeno odgovorne usmerjenosti institucij. To so vsebine in cilji, ki jim sledimo tudi na Univerzi v Mariboru, kar se odraža v naših rezultatih. Po kazalnikih trajnosti in družbene odgovornosti smo najbolje ocenjena univerza v Sloveniji,” dodajo.

Tudi na Times-ovi lestvici niso uspeli med najboljših 1000

Na univerzi so se sicer pohvalili tudi v objavi v interni reviji Univerze v Mariboru UMniverzum, ki je v svoji 20 številki, letos septembra na 55. strani objavila članek z naslovom Univerza v Mariboru trajnostno prepoznana in redno uvrščena na mednarodne lestvice, kjer dajejo predvsem poudarek na Times-ovo lestvico in še zlasti področju trajnostnega razvoja in družbene odgovornosti.

Zanimivo je, da so kot kaže zadovoljni z uvrstitvijo na Times-ovi lestvici od 1201 do 1500, med tem, ko sta univerza v Grazu in univerza v Kragujevcu uvrščeni 501 do 600 mesta.

Univerze v Sloveniji
Univerze v Avstriji, v Gradcu
Univerze v Srbiji

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.