22:23, pon, 29. Apr

Po sredinih hišnih preiskavah pridržana še ena oseba





Potem ko je bilo v sredo v okviru dveh ločenih preiskav, ki sta deloma povezani, pridržanih pet oseb, je danes pridržana le še ena oseba, neuradno največji davčni dolžnik Zoran Trifunović. Ta je pridržan v okviru preiskave mariborske policijske uprave, ki še vedno poteka, medtem ko je preiskava Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) končana.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Mariborski kriminalisti so v sredo na območju mariborske, ljubljanske, koprske in novogoriške policijske uprave izvajali osem hišnih preiskav, od tega šest skupaj s preiskovalci NPU. Ti pa so na območju ljubljanske, mariborske, koprske in novogoriške policijske uprave opravili 12 hišnih preiskav in pri tem pridržali štiri osebe.

Kot so pojasnili na NPU, so vse hišne preiskave v sredo zaključili, vsem štirim osebam, ki so jih pridržali, pa so to odpravili. “Preiskava se bo nadaljevala s pregledom zaseženih predmetov in drugimi operativnimi ukrepi v smeri utemeljevanja sumov kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja,” so dodali.

Medtem pa je v preiskavi, ki jo izvaja Policijska uprava Maribor, še vedno pridržana ena oseba. Po neuradnih informacijah gre za Trifunovića. Na mariborski policijski upravi o podrobnostih preiskave ne morejo govoriti, dokler se ta ne zaključi. Pri tej preiskavi gre za sum storitve kaznivega dejanja oškodovanja upnikov.

Pri preiskavi NPU pa gre za sum storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja.

Kot sumi NPU, je odgovorna oseba gospodarske družbe iz Ljubljane od januarja do aprila lani zlorabila svoj položaj s tem, da je v dogovoru z drugimi udeleženci kaznivega dejanja prekinila vezave več depozitov te družbe, zato da jih je lahko pridobila gospodarska družba iz Velike Britanije.

Ta je do njih prišla z navidezno izvršbo denarnih sredstev pod pretvezo izterjave lažne terjatve, ki pa ji odgovorna oseba gospodarske družbe iz Ljubljane namenoma ni nasprotovala. Na ta način naj bi družba iz Velike Britanije na svoj račun v tujini prejela okoli milijon evrov.

Po mnenju NPU sta odgovorni osebi ljubljanske gospodarske družbe pri tem kaznivem dejanju pomagala še odgovorna oseba gospodarske družbe iz Velike Britanije, ki je slovenski državljan, in odvetnik te družbe iz Maribora, ki je družbo zastopal pri izterjavi lažne terjatve. V zvezi z nadaljnjim razpolaganjem s tem denarjem so tri osebe, vsi državljani Slovenije, osumljene kaznivega dejanja pranja denarja.

Kot je poročalo več medijev, so preiskave povezane z lani razkritim oškodovanjem družbe Elektrooptika. Elektrooptiko naj bi oškodovala britanska družba Atractor Project Management, ki je povezana z družbo Orion.

Kot danes piše Dnevnik, je NPU v sredo pridržal nekdanjega direktorja Elektrooptike Gregorja Jezo, mariborskega odvetnika Davida Šego in dve ključni osebi iz mreže podjetij, ki so jo v zadnjih letih spletli nekdanji vodilni v posojilodajalski aferi Orion: Aleša Alojzija Rusa in Barbaro Podlogar.

Družbi Atractor Project Management v lasti Podlogarjeve in Rusa je z elektronsko izvršbo brez vednosti lastnikov Elektrooptike z njenega računa uspelo neopazno pobrati ves denar, približno milijon evrov, piše časnik. Malo po tem, ko je Jeza decembra 2012 postal direktor, ni podaljšal pogodbe o vezavi depozitov pri treh bankah, s čimer je močno olajšal izvršbo.

Denar je romal na fiduciarni račun, ki ga je v Avstriji odprl Šega kot odvetnik omenjenega britanskega podjetja, in od tam neznano kam, piše Dnevnik in navaja, da so kriminalisti zadnje mesece iskali tudi dokaze o tem, ali je del odtujenega denarja Elektrooptike končal pri Jezi.

V sodelovanju z uradom za preprečevanje pranja denarja so po pisanju časnika očitno našli dovolj dokazov za utemeljen sum, da je celotno operacijo organiziral Jeza.

Medtem ko so preiskovalci NPU iskali dokaze in priprli osumljence v zgodbi o oškodovanju državne Elektrooptike, so mariborski kriminalisti preiskovali zgodbo, povezano z afero Orion. V njej je osumljenec Trifunović, ki naj bi mu očitali oškodovanja upnikov.

Mariborčan naj bi s pomočjo orionovcev načrtno umikal večmilijonsko premoženje iz svojih propadlih slovenskih podjetij v tujino oz. še pred zasegom s strani upnikov. Gre za številne nepremičnine in vrednostne papirje štirih različnih podjetij: Inometal, Kandela, ABC Kepic in S Kvadrat, navaja časnik.

Kot še piše Dnevnik, so za to operacijo uporabili slamnato podjetje KTT Raka, ki so mu nato pripojili prej omenjena podjetja. Vsaj nepremičnine so se nato selile od enega do drugega podjetja in naposled končale pri družbi Tristan Ena, ki jo obvladuje osumljeni Rus.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.