10:44, ned, 23. Jun

Podelili najvišje nagrade v šolstvu, nagradi za življenjsko delo v Maribor in Destrnik

Ob svetovnem dnevu učiteljev so včeraj zvečer v Ljubljani podelili najvišje državne nagrade na področju šolstva. Tokrat so podelili sedem nagrad, od tega pet za življenjsko delo in dve za izjemne dosežke. Slavnostni govornik na prireditvi je bil minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda, ki je izrekel spoštovanje vsem pedagoškim delavcem.

V nagovoru je Felda izrekel spoštovanje vsem pedagoškim delavcem, posebej pa nagrajencem. Vsak pedagoški delavec je razpet med preteklostjo, iz katere posreduje znanja preteklih generacij, in prihodnostjo, za soočanje z izzivi katere pripravlja otroke in mladostnike, je dejal.

Ob tem so pedagoški delavci odgovorni tudi za oblikovanje razrednih skupnosti, v katerih bodo empatični in odgovorni posamezniki zmogli spoštovati in sprejemati različnost. Od njihove zmožnosti za motiviranje je nadalje odvisno, kako opremljeni za življenje bodo mladostniki, je dodal.

“Vi ste tisti, ki ste s svojim trudom dokazali, da je vzgojno-izobraževalno delo umetnost in navdih,” je Felda sklenil svoj nagovor in zaželel, da bi znanje in izkušnje pedagoških delavcev bile navdih tudi drugim v slovenskem prostoru.

Nagrado za življenjsko delo v osnovnem šolstvu je prejela učiteljica proizvodno-tehnične vzgoje in sociologije Dragica Pešaković, ki v pouk Osnovne šole (OŠ) Destrnik – Trnovska vas vnaša nove metode, strategije in oblike poučevanja. Ivan Lorenčič, ki je na svoji strokovni poti zasnoval in uvedel številne spremembe in novosti v vzgoji in izobraževanju, je prejel nagrado za življenjsko delo v srednjem šolstvu.

Nagrado za življenjsko delo v visokem šolstvu sta prejela visokošolski učitelj in raziskovalec Marjan Šimenc z ljubljanske pedagoške in filozofske fakultete ter univerzitetni profesor in raziskovalec mariborske fakultete za naravoslovje in matematiko Mitja Slavinec, ki svoje pedagoško delo udejanja kot pomembno in plemenito poslanstvo prenašanja znanja na mlade, so zapisali v obrazložitvi.

Na razpisu za podelitev nagrad veliko predlogov

Nagrado za življenjsko delo na področju vzgoje in izobraževanja pa je prejel direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc. “Zupanc ugotavlja, da so za slovenski šolski sistem značilni veliki količinski deleži, a žal v povprečju nizka kakovost znanja. Prav njegovo delo nam kaže pot, da z analizami izkazanega znanja uvedemo in objektivno ovrednotimo izboljšave ter dobimo tudi bolj pravično šolstvo,” so navedli v obrazložitvi za nagrado.

Nagradi za izjemne dosežke sta prejeli visokošolska učiteljica in raziskovalka področja didaktike matematike Amalija Žakelj s primorske pedagoške fakultete za dosežke v visokem šolstvu in Inge Breznik za dosežke v glasbenem šolstvu.

Na razpis za podelitev nagrad je letos prispelo kar 27 predlogov, kar je tri več kot v letu 2022. “Pred nami so bile težke odločitve, saj je prispelo kar 17 predlogov za nagrado za življenjsko delo in deset za izjemne dosežke, kar je zahtevalo še dodatno temeljito in celovito presojo posamičnih vlog,” so zapisali v odboru za podeljevanje nagrad.

Pri ocenjevanju je odbor upošteval merila visoke kakovosti in odličnosti nominiranih kandidatk in kandidatov ter tudi načelu čim enakomernejše porazdelitve nagrad glede na vzgojno-izobraževalna področja.

Tradicija podeljevanja nagrad za področje izobraževanja v Sloveniji sega v leto 1966, ko so nagrade podeljevali pod imenom Žagarjeve nagrade.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.